erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Old Military Cemetery

bouwkundig element
ID
200948
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200948

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Old Military Cemetery werd nog tijdens de Eerste Slag bij Ieper in oktober 1914 in gebruik genomen, in functie van een vlakbij ingerichte medische voorziening. Poperinghe Old Military Cemetery groeide snel aan. Vanaf de zomer van 1915 werd er begraven op Poperinghe New Military Cemetery.

In 1922 werden de Belgische en Duitse militairen ontgraven en weggebracht. Ook een 500-tal burgers werd naar elders overgebracht. Door deze ontgravingen bleven er op de linkerhelft slechts 2 rijen Britse graven over.

Volgens het huidige register liggen er nu 453 doden van de Eerste Wereldoorlog begraven. 'Special memorials' werden opgericht voor 5 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 2 uit Canada ‘Known/Believed to be buried in this cemetery’.

Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van R. Blomfield (hoofdarchitect) en N.A. Rew (uitvoerend architect).

Begraafplaats met een L-vormig grondplan en een oppervlakte van circa 1851m². Het terrein is vlak en wordt omgeven door een grotendeels hoge, rode bakstenen muur. Via een smeedijzeren hekken en een met witte tegels geplaveid en ommuurd pad wordt een rood bakstenen paviljoen bereikt, dat bovenaan afgewerkt is met een lage koepel uit witte natuursteen. In de noordelijke hoek van de begraafplaats, recht tegenover dit eerste paviljoen, staat een tweede gelijkaardig gebouwtje. In deze paviljoenen zijn de landplaten, het registerkastje en de metalen informatieplaat ondergebracht. Haaks op de as tussen de 2 paviljoentjes staat een tweede as met de ‘Stone of Remembrance’ dicht tegen de noordwestelijke muur, het ‘Cross of Sacrifice’ (type A) centraal en een zitbank tegen de zuidoostelijke muur. Ongeveer recht tegenover het toegangspad staat een bakstenen dienstgebouwtje tegen de verste muur en wordt toegang verschaft tot het tweede, kleine deel van de begraafplaats, waar perk I aangelegd is. Opvallend is dat de graven van de 2 perken heel dicht bijeen staan. Het meest noordwestelijke deel van de begraafplaats daarentegen is nagenoeg een leeg grasveld, op 1 graf en 7 ‘special memorials’ en de ‘Stone of Remembrance’ na. Deze laatste wordt geflankeerd door 4 levensbomen. Verder is ook de es terug te vinden, evenals klimhortensia tegen de zijmuren en bloemperken bij de graven.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • CHIELENS P. & PUTKOWSKI J. 2000: Unquiet graves. Execution sites of the First World War in Flanders, London.
  • DEPOORTER Ch., COSSEY S. & TILLIE W. 1999: 1914-1918 De oorlog achter het front, Poperinge.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.
  • VERBEKE R. s.d.: Informatie betreffende Poperinghe New Military Cemetery, s.l.

Bron     : Beschermingsdossier: DW002416
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2004


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Britse militaire begraafplaats Old Military Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200948 (Geraadpleegd op 19-06-2021)