Ondergrondse betonnen militaire constructie bos Ter Heide (1)

Gemeente Koekelare

is deel van de bescherming als monument Vijf Duitse bunkers Kasteeldomein Ter Heyde

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Half ondergrondse, betonnen militaire constructie, achterin gelegen in de bossen op circa 50 meter ten noordoosten van het kasteel "Ter Heyden", Terheidedreef nrs. 1-7 in Diksmuide. Tijdens de oorlog bevond er zich een Duits hoofdkwartier op het "Hof Ter Heyden", dat achter de Duitse derde linie lag. Vlakbij liggen de restanten van een tweede betonnen constructie. Op circa 300 meter ten noordwesten liggen nog drie Duitse constructies. Het kasteel "Ter Heyden" ligt circa 8 kilometer ten oosten van de "Dodengang" (Kaaskerke, Diksmuide). De omgeving is licht heuvelachtig.

Vijfhoekige, half ondergrondse militaire constructie, gegoten in beton (tegen een houten bekisting). Functie van de constructie is (voorlopig) moeilijk te achterhalen. Het bovengrondse gedeelte is zo'n 175 cm hoog. Aan de noordoostkant is een grotendeels overdekte trap. De rechtopstaande betonblokken bovenaan de trapkoker (met gebogen plafond) doen een (verdwenen) afdak boven het uiteinde van de trap vermoeden. Aan de zuidoostkant is een opening, die naar binnen toe verbreedt en steil naar beneden gaat. Aan de buitenzijde meet het gat 40x40 cm en wordt het omgeven door restanten van een raamwerk. Behalve de trapkoker bestaat de constructie binnenin uit één ruimte. Tussen de trapkoker en het vertrek is een deuropening met scharnieren, maar de ondergrondse ruimte werd gedeeltelijk vernieuwd. Vlak voor die deuropening zorgt de opening, die schuin naar boven gaat, voor lichtinval. De muren bestaan (nu) uit baksteen, het plafond uit beton verstevigd met ijzeren staven.

• INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).

Bron: Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Vanneste, Pol