896 resultaten
ID: 200114 | Bouwkundig element
Bevekomsestraat 82 (Bierbeek)
De hoeve Denonville kan worden getypeerd als een gesloten vierkantshoeve met laat-classicistische inslag, opgetrokken in baksteen met gebruik van kalksteen voor omlijstingen en hoekblokken en afgedekt met pannen zadeldaken.
ID: 200113 | Bouwkundig element
Bierbeekstraat 89-95 (Bierbeek)
Gebouwd in 1911-1912 en na oorlogsschade in 1925 vrijwel volledig gereconstrueerd is het kasteel Vijverhof een vrij laat voorbeeld van een historiserend neoclassicisme.
ID: 200196 | Bouwkundig element
Bijzondereweg 8 (Bierbeek)
Al in 1354 is er sprake van de watermolen van Lovenjoel toen die met alle bijhorigheden en de vijver door het klooster van Hertogeneiland te Gempe verkocht werd aan Wouthier Corshout, ontvanger van de hertog van Leuven.
ID: 212490 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Krijkelberg 1-2, 1A-B (Bierbeek)
Tussen 1928 en 1932 werd op de Krekelberg te Bierbeek door de Broeders van Liefde een gesticht gebouwd voor 800 behoeftige krankzinnige mannen. Het psychiatrisch instituut is hiërarchisch-organisch gestructureerd (de kapel in het midden), met omringende eclectische tuinaanleg uit 1930 over circa 15 hectare. Het domein is symmetrisch en modulair opgebouwd rond diverse eenheden (een administratief gebouw, een dodenhuisje, een feestzaal, een washuis, een watertoren, ....) en paviljoenen in een eclectische, op streekeigen historische stijlen gesteunde architectuur. De paviljoenen hebben elk, afwisselend, strak geometrische en landschappelijke deeltuinen waarin invloeden van de 'Nouveau jardin pittoresque' te herkennen zijn. Achteraan het domein zijn de hoeve en de begraafplaats gelegen. De gebouwen werden ontworpen door Alfons Van de Vijver.
ID: 200115 | Bouwkundig element
Oude Geldenaaksebaan 44 (Bierbeek)
Ontginningshoeve, in oorsprong eigendom van de cisterciënzerinnen abdij van Valduc.
ID: 200333 | Archeologisch / Landschappelijk element
Hulstraat (Bilzen-Hoeselt)
Goed bewaarde motte met ringgracht. De motte is begroeid met normale bosvegatie, echter zonder grote bomen en ligt te midden van weilanden.
ID: 200334 | Bouwkundig element
Kattebroekstraat 11 (Bilzen-Hoeselt)
De watermolen Bilsermolen of Bouchoutmolen is gelegen aan de Demer, op zo'n tien kilometer van de bron. De voormalige graanmolen is van het onderslagtype en werd als complex reeds in 1569 vermeld. Het molenhuis en woonhuis bevinden zich in hetzelfde gebouw.
ID: 201201 | Bouwkundig element
Katteveldstraat (Bilzen-Hoeselt)
Kalkstenen grenspaal, gelegen op de grens van Werm, Hoeselt en Tongeren.
ID: 212405 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Lethenstraat 5 (Bilzen-Hoeselt)
Gesloten hoevecomplex, bestaande uit een loodrecht op de straat ingeplant woonhuis in stijl- en regelwerk met lemen invullingen en een schuur, waarvan de volumes aan de straatzijde zijn verbonden door het poortgebouw. Het erf wordt aan de achterzijde gesloten door een langgestrekt geheel dat bestaat uit een reeks stallen. Aan de oostzijde van het complex bevindt zich het bakhuis, met nog intacte bakoven. De huidige constellatie van het hoevecomplex, met het gesloten erf, dateert ten laatste van 1910. Ten oosten - zuidoosten van de hoeve bevindt zich een boomgaard. Het geheel is volledig omgeven door een geschoren meidoornhaag als veekeringshaag.
ID: 200662 | Bouwkundig element
Wenduinse Steenweg (Blankenberge)
Op de westelijke oever van de havengeul te Blankenberge was tijdens de oorlog een omvangrijk steunpunt gelegen. Thans resten er nog twee bunkers waarvan er één voor 99 % verzand is.