Persoon

Ganton-Defoin, Camille

ID: 10565   URI: https://id.erfgoed.net/personen/10565

Beschrijving

De familie Ganton, afkomstig uit Lyon, vestigde zich in 1797 in Vlaanderen. Jean Baptiste Ganton was schilder-decorateur en gaf zijn liefde voor de kunst door aan zijn kinderen.
Camille (1872-1946) evenals zijn twee broers Paul (1879-1954) en Marcel (1880-1972) werden glazeniers. Alle kinderen kregen hun opleiding in de St. Lucasscholen. In 1893 ontving Camille daar de grand prix de la decoration.
Camille werkte vijf jaar in het atelier van G. Ladon om zich vervolgens in 1899, toen 27 jaar oud, te vestigen als zelfstandig glasschilder, ceramist en graveur in de Theresianenstraat 20 te Gent. Zijn beide broers stichtten hun atelier in de Fortstraat, eveneens te Gent. Om onderscheid tussen beide ateliers te maken veranderde Camille Ganton de naam van de firma in Camille Ganton-Defoin. Defoin was de naam van zijn echtgenote (Elise Defoin) die ook meewerkte in het atelier. Het atelier Ganton-Defoin leverde glasramen over volledig België en zelfs daarbuiten (Verenigd Koninkrijk - St. Helens, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Belgisch Kongo).
Camille Ganton sterft in 1946. Zijn zoon Olivier Ganton zette het atelier voort tot 1970.

Camille Ganton-Defoin maakte zich los van de neogotiek van zijn jeugd en ontwikkelde een geheel eigen stijl. Hij verlaat echter nooit de basis van de glassierkunst: een mozaïek van gekleurd glas verbonden door lood. Eigen aan het oeuvre van Camille zijn de grootse en indrukwekkende composities met een rijk coloriet. De figuren hebben levensechte houdingen. Pas na de Tweede Wereldoorlog zal vooral onder economische druk, de stijl van het huis Ganton grondige wijzigingen ondergaan.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002221, Sint-Pauluskerk (MERTENS J., 2003).


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Parochiekerk Heilige Bavo en kerkhof

Dorsweg 6 (Lievegem)
Omringend kerkhof met ijzeren afsluiting. Op het kerkhof, bakstenen neoromaanse kapel met graf van familie De Smet (1917), begroeid met klimop, met binnenin een calvarie.


Parochiekerk Sint-Paulus

Smidsestraat zonder nummer (Gent)
In het perspectief van het eerste straatgedeelte werd in 1930 de huidige neoromaanse Sint-Pauluskerk gebouwd naar ontwerp van architect H. Valcke ter vervanging van de houten hulpkerk van 1902, het jaar waarin de parochie opgericht werd.


Ontwerper van

Parochiekerk Sint-Eligius

Van Helmontstraat 23 (Antwerpen)
Neogotische, driebeukige kruisbasiliek met toren op de hoek van Van Helmontstraat, Familiestraat en Onderwijsstraat, opgetrokken in 1903-1905, naar een ontwerp door de architect Jules Coomans.


Institut Saint Ignace

Korte Nieuwstraat 33 (Antwerpen)
Beroeps- en handelsschool met kapel in neoclassicistische stijl uit 1852-1858, opgetrokken door de jezuïeten op terreinen aansluitend bij de Sint-Carolus Borromeuskerk. De eclectische schoolvleugel door August Cols en Alfried Defever, kwam in twee fasen tot stand in 1901 en 1904.


Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat 2 (Sint-Laureins)
De sobere Sint-Niklaaskerk, opgericht na de definitieve grensbepaling, werd gebouwd in 1670-1672 achter de oude Hiëronymuspolderdijkstraat aan de rand van de polder. De 17de-eeuwse constructie werd onder het beheer van de invloedrijke Gentse Sint-Pietersabdij eind 18de eeuw verrijkt en midden 19de eeuw uitgebreid.