De Brusselse architect François Drossaert trad op 1 januari 1834 in dienst als stadsarchitect van Tienen, in opvolging van Philippe Robiets (1751-1831). Tot zijn verwezenlijkingen behoren de verbouwing van de gevel van het stadhuis in 1836, het nieuwe Weeshuis uit 1835-1838, de verbouwing van het ‘corps de garde’ op de Grote Markt in 1846, de stadsgevangenis uit 1847.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Prins Leopoldplaats 3 (Zoutleeuw)
Neoclassicistisch complex door F. Drossart ontworpen in 1846, een 13 traveeën brede straatvleugel met twee kortere dwarsvleugels die een vierkante binnentuin begrenzen.
Grote Markt 1 (Boom)
Georiënteerde driebeukige kruisbasiliek met schip van vijf traveeën, ondiep transept van drie traveeën, koor van een rechte travee en vijfzijdige sluiting met aanleunende zuidelijke sacristie en ingebouwde westertoren.
Wolfsdonk-Dorp (Aarschot)
Neoclassicistische kerk van 1842 met omringend, ommuurd kerkhof, gelegen aan de hoofdstraat van het landelijke gehucht Wolfsdonk.
Breendonk-Dorp 90A (Puurs-Sint-Amands)
Georiënteerde, driebeukige kruisbasiliek met westtoren van drie geledingen onder tentdak, in sobere neogotische stijl van 1922-1925 naar ontwerp van E. Careels.
Eduard De Blockstraat (Bornem)
Noord-zuid-georiënteerde, neoclassicistische kerk met omringend en door taxus omhaagd kerkhof.
Richard Caluwaertsstraat 2 (Bornem)
Alleenstaand huis met ommuurde tuin. Gedecapeerde bakstenen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van 1847, naar ontwerp van bouwmeester F. Drossaert.
Cesar Van Kerckhovenstraat 7 (Bornem)
Pastorie, recent grondig gerenoveerd als dokterswoning met omhaagde voortuin.
Edmond Vleminckxstraat 15 (Bornem)
Gebouwd in Lodewijk-XVI-stijl, volgens literaire bronnen in 1807-1808 door Jean-Ferdinand van Goethem, rentmeester van het kasteel en griffier van de Algemene Dijkage.
Grote Markt 23 (Tienen)
Het stadhuis van Tienen is in oorsprong een 17de-eeuwse patriciërswoning die in 1835 door Frans Drossaert werd verbouwd in neoclassicistische stijl.
Grote Markt (Tienen)
Het project voor de bouw van een nieuwe gevangenis kwam voor de eerste maal aan de orde in 1833, pas in 1847 stelde François Drossaert het eigenlijke ontwerpdossier samen.
Grote Markt (Tienen)
Neoclassicistisch gebouw naar ontwerp van Drossaert, op het hoofdgestel gedateerd 1846.
Kapucijnenhof 1-114, Kapucijnenstraat (Tienen)
Imposant, neoclassicistisch weeshuis met poortgebouw uit het tweede kwart van de 19de eeuw naar ontwerp van stadsarchitect François Drossaert.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drossaert [online], https://id.erfgoed.net/personen/1942 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.