Persoon

Rosseels, Egidius

ID
6222
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6222

Beschrijving

De in Leuven gevestigde tuinarchitect Egidius Rosseels verwierf in de loop van de 19e eeuw internationale bekendheid als ontwerper van parken in landschappelijke stijl. Hij werd dan ook herhaaldelijk bekroond op internationale tentoonstellingen, onder andere in Brussel (1848), Gent (1849) en op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1878. Ontwerpen van Rosseels' hand bevinden zich in België, het Rijnland en in Noord-Frankrijk, waaronder het kasteelpark van Pellaines bij Lincent (1856), een wedstrijdontwerp voor een Luikse dierentuin en het Brugse Astridpark (1851-1852).

Egidius Rosseels was daarnaast ook kweker, hij bezat in Leuven kweekvelden en serres voor heesters, sierbomen en zeldzame, exclusieve planten.

  • HEBBELINCK, K., 2012: Eduard Keilig (1827-1895) en de Belgische tuin- en landschapsarchitectuur van de 19de eeuw, onuitgegeven doctoraatsverhandeling, Gent, p. 33-34.
  • European Garden Heritage Network (geraadpleegd op 13 januari 2014).


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling

Bargeweg, Begijnenvest, Boeveriestraat, Boninvest, Buiten Boeverievest, Buiten Smedenvest, Buiten de Smedenpoort, Ezelpoort, Ezelstraat, Filips de Goedelaan, Gentpoortstraat, Gentpoortvest, Gistelse Steenweg, Graaf Visartpark, Guido Gezellelaan, Hendrik Consciencelaan, Hoefijzerlaan, Katelijnestraat, Katelijnevest, Kazernevest, Ketsbruggestraat, Kruisvest, Lange Vesting, Langestraat, Oude Vestingstraat, Scheepsdalelaan, Singel, Smedenstraat, Van Voldenstraat, Werfstraat (Brugge)
De geplantsoeneerde Brugse vesten vormen een zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een 19de-eeuwse wandelpromenade aangelegd bovenop de oorspronkelijke stadsverdedigingsstructuren. Ze omringen de historische binnenstad met een eivormig tracé.


Kasteel Bloemendale

Stationsstraat 70 (Beernem)
Kasteel gebouwd in 1878 naar ontwerp van architect Louis Delacenserie, geïnspireerd op de Brugse baksteengotiek en de traditionele bak- en zandsteenstijl.


Thema's

Ontwerper van

Gentpoortvest

Koningin Astridpark