Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Katoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Wijk gevormd door vlas- en katoenspinnerij, huizenrij, Wintercircus, Minardschouwburg en omgevende straten en blokken
definitieve wijzigingsbesluiten: 08-04-2011  ID: 11092

Beschrijving

De omgeving van de katoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren werd op 7 september 1979 beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvatte de wijk gevormd door de vlas- en katoenspinnerij Korianderstraat 2, de huizenrij Lammerstraat 1-11, het voormalig wintercircus, de Minard-schouwburg en de omgevende straten en blokken (Sint-Pietersnieuwstraat, Lammerstraat, Platteberg, Waalse Krook, Korianderstraat en Walpoortstraat). Op 8 april 2011 werd de bescherming gewijzigd: het deel van de Waalse Krook werd uit de bescherming gehaald.

Waarden

Wijk gevormd door de vlas- en katoenspinnerij Korianderstraat 2, de huizenrij Lamstraat [Lammerstraat] 1-11, het voormalig circus, de Minard-schouwburg en de omgevende straten en blokken (Sint-Pietersnieuwstraat, Lamstraat [Lammerstraat], Parijsberg, Platteberg, Korianderstraat, Walpoortstraat) is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Korianderstraat, Lammerstraat, Platteberg, Romain Deconinckplein, Savaanstraat, Sint-Pietersnieuwstraat, Walpoortstraat (Gent)
De wijk gelegen aan de kruising van de Lammerstraat en de Sint-Pietersnieuwstraat wordt gekenmerkt door enkele grote gebouwen zoals het voormalige wintercircus, de Minardschouwburg en de voormalige kantoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren.

Is de omvattende bescherming van

Savaanstraat 128 (Gent)
Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen met pannen zadeldak en een bepleisterde lijstgevel; oudere kern van twee bouwlagen, zie muurankers, verbouwd in 1835.

Sint-Pietersnieuwstraat 34 (Gent)
Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak, voorzien van dakkapellen met een driehoekig fronton, van rond 1900.

Romain Deconinckplein 1 (Gent)
Enkelhuis van drie traveeën met drie bouwlagen onder schilddak, uit begin 20ste eeuw. Baksteenbouw op arduinen plint, belijnd door arduinen cordons en platte banden.

Walpoortstraat 34, 34A (Gent)
Aanvankelijk mooi Lodewijk XV-huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, op de cartouche gedateerd 1768. Behouden bepleisterde en geschilderde bovenverdieping boven een storend verbouwde begane grond met winkelpui.

Burgerhuis met houten winkelpui

Lammerstraat 29 (Gent)
Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak met dakkapel en oeil-de-boeuf, daterend van 1900. Overbouwde toegang en sterk hellende trap daterend van 1843 naar de dieperliggende Platteberg, toegankelijk langs de rechterdeur in de winkelpui.

Burgerhuizen met winkels ontworpen door Louis Roelandt

Lammerstraat 1-11 (Gent)
Eclectische gevelwand met overwegend Italianiserende, neoromaanse inslag, vanouds opgesplitst in verschillende woningen met winkelpanden op de begane grond. Gebouwd in opdracht van Ed. Maeterlinck in 1852 naar ontwerp van Louis Roelandt, confer bouwaanvraag van 1851.

Eenheidsbebouwing van rijhuizen

Lammerstraat 15-21 (Gent)
Eenheidsbebouwing van rijhuizen met bepleisterde lijstgevel van negen traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, van 1860.

Hoekhuis

Romain Deconinckplein 3 (Gent)
Hoekhuis, opgevat als een diephuis met lijstgevel van vier traveeën en heden drie bouwlagen onder vooraan afgewolfd dak. Voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw doch oudere kern van twee bouwlagen. 17de-eeuwse achtertuitgevel met muurvlechtingen.

Hoekhuis

Platteberg 2 (Gent)
Breedhuis van vijf traveeën met twee bouwlagen onder gedeeltelijk zadeldak met dakkapellen, met kern uit de 18e eeuw.

Hoekhuis

Savaanstraat 130, Walpoortstraat 26 (Gent)
Hoekpand met de Savaanstraat van respectievelijk vier en zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels met huidige ordonnantie en decoratie volgens bouwaanvraag van 1866.

Hoekhuis ontworpen door J. De Leu-Laureys

Sint-Pietersnieuwstraat 1 (Gent)
Hoekhuis van respectievelijk drie en twee traveeën en drie bouwlagen met mansardedak, voorheen voorzien van dakkapellen met driehoekige frontons. Volgens plintopschrift van 1892 en naar ontwerp van architect J. De Leu-Laureys. Bak- en natuurstenen lijstgevels met neoclassicistische inslag.

Katoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren

Korianderstraat 2, 2A-H, 2K-N (Gent)
Het huidige complex kwam in twee bouwfasen tot stand; het deel links van de deurtravee als katoenspinnerij in 1839 en rechterdeel van 1841, beide naar ontwerp van J. Migom. Doorlopende gevelwand met - door het hellende terrein - belangrijke kelderverdieping, vijf bouwlagen en zolderverdieping en twaalf traveeën onder schilddak.

Minardschouwburg

Korianderstraat 13, Romain Deconinckplein 2 (Gent)
Zo genoemd naar de bouwkundige Louis Minard die op eigen kosten de schouwburg met het koffiehuis oprichtte in 1846. Voorgevel ontworpen door L. Minard volgens bouwaanvraag van 1846: bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën met twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Heringericht tussen 1905 en 1908 naar ontwerp van architect J.P. Ledoux.

Neoclassicistisch appartementsgebouw

Sint-Pietersnieuwstraat 84-94, 84A-C, 94A-C, 92A, 88A, 90A (Gent)
Flatgebouw van vijf traveeën en vier bouwlagen onder mansardedak, voorzien van vijf dakkapellen met een gebogen fronton, van rond 1920. Neoclassicistische lijstgevel van Euvillesteen.

Neoclassicistisch hoekhuis met de Nederschelde

Lammerstraat 35-37 (Gent)
Hoekhuis van drie bouwlagen onder zadeldaken, van 1866, met neoclassicistische voorgevel van vier traveeën boven aangepaste begane grond.

Neogotisch hoekhuis

Savaanstraat 43-47 (Gent)
Merkwaardig hoekhuis met begane grond, entresol en twee bovenverdiepingen onder pannen schilddak, daterend van 1860 en opgetrokken in neogotische stijl onder invloed van de Engelse Gothic Revival.

Opslagplaats

Platteberg 8 (Gent)
Stapelruimte met witbepleisterde voorgevel daterend uit de vroege 20ste eeuw. Rechthoekige poort geflankeerd door Ionische pilasters onder ijzeren I-balk met rozetjes; groot rondboogvormig laadvenster op de bovenverdieping.

Stadswoning

Korianderstraat 10 (Gent)
Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met zadeldak uit het eerste kwart van de 19e eeuw, derde bouwlaag toegevoegd in 1826.

Stadswoning

Sint-Pietersnieuwstraat 3 (Gent)
Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel van twee traveeën en drie bouwlagen, volgens archiefstukken van 1865.

Stadswoning

Sint-Pietersnieuwstraat 15-17 (Gent)
Breedhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën met zadeldak. Empiregetinte, bepleisterde lijstgevel met rondboogvormige bovenvensters voorzien van booglijsten op imposten, volgens archiefstukken aanpassing van 1838 van oudere kern.

Stadswoning

Walpoortstraat 30-32 (Gent)
Rijhuis van vier traveeën met drie bouwlagen en plat dak met 19de-eeuwse bepleisterde en geschilderde lijstgevel, mogelijk met oudere kern.

Stadswoning

Walpoortstraat 36-38 (Gent)
Heden sterk verbouwd rijhuis van vijf traveeën met drie bouwlagen onder schilddak. Vermoedelijk oorspronkelijk twee oude kernen van elk twee traveeën en twee bouwlagen, opklimmend tot de 17de eeuw; verbouwd tot lijstgevel in de loop van de 19de eeuw.

Stadswoningen

Sint-Pietersnieuwstraat 38-42, 40A (Gent)
Rijhuizen van elk drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldaken. Het algemeen volume wijst er op dat deze woonhuizen minstens opklimmen tot de 18de eeuw, doch voorzien zijn van bepleisterde en witgeschilderde 19de-eeuwse lijstgevels.

Stadswoningen

Platteberg 4, 10-16, 20 (Gent)
Enkelhuizen van twee traveeën met drie bouwlagen en zadeldak. Witbepleisterde lijstgevels van circa 1900 met imitatiebanden op de begane grond.

Stadswoningen

Sint-Pietersnieuwstraat 5-7 (Gent)
Breedhuis van drie bouwlagen met respectievelijk drie en twee traveeën onder zadeldak met linkerzijtrapgevel uit de 17de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel aanpassing van rond 1900.

Theater Nieuw Circus

Lammerstraat 13, Sint-Pietersnieuwstraat 9-13, 13A (Gent)
Nieuw Circus, volgens archiefstukken opgetrokken in 1894 met voorgevel en hoofdingang in de Sint-Pietersnieuwstraat. Na de brand van 12 december 1920 bleef enkel de voorgevel overeind staan. Door architect J.P. Ledoux werd in 1923 een theater ontworpen dat kon omgevormd worden tot circus, plaats biedend aan 3.400 mensen en uitgerust met allerhande technische snufjes. Heden rest de betonnen ruwbouw met de buitenste gedeelten van de drie galerijen en de ijzeren constructie van het koepelgewelf.

Twee arbeiderswoningen

Korianderstraat 6-8 (Gent)
Tweelaagse arbeiderswoningen van samen vier traveeën met zadeldak van 1826.

Twee gekoppelde stadswoningen

Lammerstraat 31-33 (Gent)
Twee stadswoningen met bepleisterde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, van 1866.