Spoorwegberm Nieuwpoort - Diksmuide

Spoorwegberm en sites met walgracht

Beschrijving

De gedesaffecteerde spoorwegberm Nieuwpoort - Diksmuide, ook gekend als de frontzate, is beschermd als monument. De bescherming omvat de oude spoorwegbedding, verschillende bunkers, het station van Ramskapelle en andere oorlogsrelicten, zoals een oorlogsmonument en een militaire keuken.

Waarden

De gedesaffecteerde spoorwegberm Nieuwpoort - Diksmuide is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Als zijnde van belang voor de internationale en politieke geschiedenis, welke in 1914 resulteerde in het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.
Als zijnde van belang voor de militaire geschiedenis. Het betreft het sluitstuk van de Belgische verdedigingslinie tegen het Duitse leger; door de onderwaterzetting van de IJzervlakte in 1914, waarbij de spoorwegdijk als waterkering fungeerde kon de opmars van de Duitsers worden gestopt.
Als interessant document voor de krijgskunde, welke een specifieke en tijdsgebonden manier van oorlogsvoering weerspiegelt.
Als gedenkteken voor de "Grooten Oorlog" heeft dit site ongetwijfeld een emotionele waarde, welke erkend dient te worden.

Diksmuide, Lampernisse, Pervijze, Stuivekenskerke (Diksmuide), Nieuwpoort, Ramskapelle (Nieuwpoort)
De spoorwegbedding van de in 1974 gedesaffecteerde spoorlijn nummer 74 tussen Diksmuide en Nieuwpoort vormde de Belgische frontlinie tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd uitgebouwd met schuilplaatsen en andere versterkingen.

Is de omvattende bescherming van

Belgische betonnen militaire post Frontzate

Proostdijk (Diksmuide)
Restanten van een betonnen constructie in de westelijke berm van de voormalige spoorwegbedding Diksmuide–Nieuwpoort. Deze spoorwegbedding was tijdens de Eerste Wereldoorlog ingericht als Belgische eerste verdedigingslinie.

Belgische mitrailleurpost Frontzate

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Belgische mitrailleurpost, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken in de berm langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.

Dubbele Belgische mitrailleurpost

Hemmestraat (Nieuwpoort)
Dubbele betonnen constructie, opgetrokken langs de voormalige spoorwegbedding Diksmuide – Nieuwpoort. Achter en in de spoorwegberm werd de Belgische eerste linie aangelegd. Het betreft een dubbele Belgische mitrailleurpost gericht naar de overstroomde IJzervlakte.

Duitse mitrailleurpost type Tobruk

Duitse mitrailleurpost, type 'Tobruk' uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen op de kruising van de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide met de Ramskapellestraat. Zeshoekige constructie van circa 245 centimeter lang en 225 centimeter breed, opgetrokken uit rode baksteen met bovenaan een betonnen gedeelte, waarin een rode opening zit. Binnenin zijn enkele nisjes uitgespaard. Aan de westkant zit een toegangsopening met trapje.

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Duitse mitrailleurpost, type 'Tobruk' uit de Tweede Wereldoorlog. Gelegen naast het kanaal Veurne-Nieuwpoort, ter hoogte van de kruising met de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide.

Medische post Frontzate

Diksmuidse Weg (Nieuwpoort)
Rechthoekige constructie opgetrokken aan de hand van bakstenen en beton. Medische post uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide, die tijdens de Eerste Wereldoorlog versterkt werd tot de Belgische eerste verdedigingslinie.

Restanten Belgische militaire keuken Frontzate

Bakstenen restanten van een vermoedelijke keuken, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.

Twee Belgische militaire posten

Twee militaire posten die tijdens de Eerste Wereldoorlog deel uitmaakten van de Belgische eerste linie.

Versterkte stationsruïne Frontzate

Tijdens de late 19de eeuw werd in Ramskapelle, langs de uit 1868 daterende spoorlijn Nieuwpoort-Diksmuide, een eenvoudig stationnetje opgetrokken. Het behoorde tot een typegebouw dat de Belgische spoorwegen omstreeks 1890 invoerden.