Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Spoorwegberm of Frontzate Nieuwpoort-Diksmuide

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
25628
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/25628

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

De spoorwegbedding van de in 1974 gedesaffecteerde spoorlijn nummer 74 tussen Diksmuide en Nieuwpoort vormde het sluitstuk van de Belgische verdedigingslinie tegen het Duitse leger.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Spoorwegberm Nieuwpoort - Diksmuide

Diksmuide, Lampernisse, Pervijze, Stuivekenskerke (Diksmuide), Nieuwpoort, Ramskapelle (Nieuwpoort)
De spoorwegbedding van de in 1974 gedesaffecteerde spoorlijn nummer 74 tussen Diksmuide en Nieuwpoort vormde de Belgische frontlinie tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd uitgebouwd met schuilplaatsen en andere versterkingen.

Is de omvattende vaststelling van

Belgische betonnen militaire post Frontzate

Proostdijk zonder nummer (Diksmuide)
Restanten van een betonnen constructie in de westelijke berm van de voormalige spoorwegbedding Diksmuide–Nieuwpoort. Deze spoorwegbedding was tijdens de Eerste Wereldoorlog ingericht als Belgische eerste verdedigingslinie.


Belgische militaire keuken Frontzate

Pieter Deswartelaan zonder nummer (Nieuwpoort)
Bakstenen restanten van een vermoedelijke keuken, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.


Duitse mitrailleurpost type Tobruk

Ramskapellestraat zonder nummer (Nieuwpoort)
Duitse mitrailleurpost, type 'Tobruk' uit de Tweede Wereldoorlog. Gelegen op de kruising van de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide met de Ramskapellestraat.


Duitse mitrailleurpost type Tobruk

Pieter Deswartelaan zonder nummer (Nieuwpoort)
Duitse mitrailleurpost, type 'Tobruk' uit de Tweede Wereldoorlog. Gelegen naast het kanaal Veurne-Nieuwpoort, ter hoogte van de kruising met de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide.


Medische post Frontzate

Diksmuidse Weg zonder nummer (Nieuwpoort)
Rechthoekige constructie opgetrokken aan de hand van bakstenen en beton. Medische post uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide, die tijdens de Eerste Wereldoorlog versterkt werd tot de Belgische eerste verdedigingslinie.


Mitrailleurpost Frontzate

Ramskapellestraat zonder nummer (Nieuwpoort)
Belgische mitrailleurpost, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken in de berm langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.


Versterkte stationsruïne Frontzate

Hemmestraat zonder nummer (Nieuwpoort)
Tijdens de late 19de eeuw werd in Ramskapelle, langs de uit 1868 daterende spoorlijn Nieuwpoort-Diksmuide, een eenvoudig stationnetje opgetrokken. Het behoorde tot een typegebouw dat de Belgische spoorwegen omstreeks 1890 invoerden.