Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Spoorwegberm of Frontzate Nieuwpoort-Diksmuide

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
25628
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/25628

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

De spoorwegbedding van de in 1974 gedesaffecteerde spoorlijn nummer 74 tussen Diksmuide en Nieuwpoort vormde het sluitstuk van de Belgische verdedigingslinie tegen het Duitse leger.



Aanduiding van

Is de vaststelling van

Spoorwegberm Nieuwpoort - Diksmuide

Diksmuide, Lampernisse, Pervijze, Stuivekenskerke (Diksmuide), Nieuwpoort, Ramskapelle (Nieuwpoort)
De spoorwegbedding van de in 1974 gedesaffecteerde spoorlijn nummer 74 tussen Diksmuide en Nieuwpoort vormde de Belgische frontlinie tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd uitgebouwd met schuilplaatsen en andere versterkingen.

Is de omvattende vaststelling van

Belgische betonnen militaire post Frontzate

Proostdijk (Diksmuide)
Restanten van een betonnen constructie in de westelijke berm van de voormalige spoorwegbedding Diksmuide–Nieuwpoort. Deze spoorwegbedding was tijdens de Eerste Wereldoorlog ingericht als Belgische eerste verdedigingslinie.


Belgische mitrailleurpost Frontzate

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Belgische mitrailleurpost, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken in de berm langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.


Dubbele Belgische mitrailleurpost

Hemmestraat (Nieuwpoort)
Dubbele betonnen constructie, opgetrokken langs de voormalige spoorwegbedding Diksmuide – Nieuwpoort. Achter en in de spoorwegberm werd de Belgische eerste linie aangelegd. Het betreft een dubbele Belgische mitrailleurpost gericht naar de overstroomde IJzervlakte.


Duitse mitrailleurpost type Tobruk

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Duitse mitrailleurpost, type 'Tobruk' uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen op de kruising van de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide met de Ramskapellestraat. Zeshoekige constructie van circa 245 centimeter lang en 225 centimeter breed, opgetrokken uit rode baksteen met bovenaan een betonnen gedeelte, waarin een rode opening zit. Binnenin zijn enkele nisjes uitgespaard. Aan de westkant zit een toegangsopening met trapje.


Duitse mitrailleurpost type Tobruk

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Duitse mitrailleurpost, type 'Tobruk' uit de Tweede Wereldoorlog. Gelegen naast het kanaal Veurne-Nieuwpoort, ter hoogte van de kruising met de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide.


Medische post Frontzate

Diksmuidse Weg (Nieuwpoort)
Rechthoekige constructie opgetrokken aan de hand van bakstenen en beton. Medische post uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide, die tijdens de Eerste Wereldoorlog versterkt werd tot de Belgische eerste verdedigingslinie.


Restanten Belgische militaire keuken Frontzate

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Bakstenen restanten van een vermoedelijke keuken, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.


Twee Belgische militaire posten

Diksmuidse Weg (Nieuwpoort)
Twee militaire posten die tijdens de Eerste Wereldoorlog deel uitmaakten van de Belgische eerste linie.


Versterkte stationsruïne Frontzate

Hemmestraat (Nieuwpoort)
Tijdens de late 19de eeuw werd in Ramskapelle, langs de uit 1868 daterende spoorlijn Nieuwpoort-Diksmuide, een eenvoudig stationnetje opgetrokken. Het behoorde tot een typegebouw dat de Belgische spoorwegen omstreeks 1890 invoerden.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door

Spoorwegberm Nieuwpoort - Diksmuide

Diksmuide, Lampernisse, Pervijze, Stuivekenskerke (Diksmuide), Nieuwpoort, Ramskapelle (Nieuwpoort)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Spoorwegberm of Frontzate Nieuwpoort-Diksmuide [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/25628 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.