Weeldestraat

Beschrijving

Deel van de oude verbindingsbaan Turnhout-Tilburg, begrepen tussen Turnhoutseweg en Prinsenlaan. Naamgeving naar het oude gehucht "de Straat", dat in de periode van de 11de eeuw tot de 14de eeuw tot een nieuwe kern uitgroeide en uitgerust werd met een kapel. Ten noorden van deze "Sint-Janskapel" stond het voormalig gemeentehuis, opgericht circa 1840 en in 1960 gesloopt. Aan Eykantpad, school uit de jaren 1964-1970 opgericht ter vervanging van tot het eerste kwart van de 20ste eeuw opklimmende gebouwen.

Tuin van nummer 13 met bij KB van 6 februari 1979 beschermde grootbladige linde, die eertijds fungeerde als gerechtslinde.

Heterogene bebouwing met boeren- en burgerhuizen opklimmend tot de 19de eeuw.

Nummer 114: woning met café 't Leeuwke, zie gevelsteen in zijgevel, in 1946 heropgebouwd naar ontwerp van J. Bols.

Nummer 145 met bewaard woongedeelte van voormalig woonstalhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

• Bouwdienst Ravels/ 874.1. Bouwvergunningen Weelde, 1894-1950 (nummer 114).

Auteurs: Plomteux, Greet