Bouwblok met pakhuizen

bouwkundig geheel

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bouwblok met pakhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bouwblok met pakhuizen

Beschrijving

Het bouwblok gevormd door de Oudeleeuwenrui in het zuiden, het Van Schoonbekeplein in het westen, de Godefriduskaai in het noorden en de Zeevaartstraat in het oosten wordt gekenmerkt door een aantal historische pakhuizen, voornamelijk daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Op deze plaats werd de aanzet gegeven van de ontwikkeling van de Antwerpse haven in noordelijke richting. De nieuwe ontplooiing van de haven vereiste de bouw van een aantal nieuwe pakhuizen.

Langsheen de Oudeleeuwenrui bevinden zich de beschermde pakhuizen ‘Rubens Zuid’, ‘Arend’ en ‘Werf- en Vlasnatie’. Naast magazijnen zijn er in de straat ook andere gebouwen die de havenfunctie ondersteunden, zoals de hydraulische centrale, een burgerhuis met magazijn en de woning en kantoor van de Hoofdhavenmeester.

De Godfriduskaai geeft toegang tot de beschermde pakhuizen ‘Rubens Noord’, ‘Michiels-Loos’, ‘Godfried’ en ‘Marnix’.

Bron     : Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000803, Stapelhuizen/bouwblok Godefriduskaai (S.N., 1994).