erfgoedobject

Twee Duitse wachtposten van de Eerste Wereldoorlog

bouwkundig element
ID: 78565   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78565

Juridische gevolgen

Beschrijving

Houtlandstraat z.nr. Twee Duitse wachtposten van de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het "Praatbos", ten noorden (wachtpost I) en ten westen (wachtpost II) van de Duitse militaire begraafplaats (cf. Houtlandstraat z.nr.). Onderdeel van artilleriestelling, gelegen achter de derde verdedigingslinie.

Kleine halfondergrondse betonnen militaire constructie, aan de buitenzijde gegoten tegen een houten bekisting. Wachtpost I is voorzien van een deuropening aan de noordoostzijde, en van vensters aan de noordwest- en de zuidwestzijde. Een betonnen plaat die aan de noordwestzijde op de constructie leunt, maakte vermoedelijk oorspronkelijk deel uit van de dakconstructie. Merkwaardig zijn de smalle, ca. 90 cm hoge gleuven in de twee zijmuren (de functie daarvan kan niet eenduidig verklaard worden). Het beton van wachtpost II is versterkt met ijzer, de muren zijn ca. 35 cm dik. Binnenin, één kleine lage ruimte met in de hoeken verticale uitsparingen, restanten van hout aanwezig.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Vanneste, Pol, Missiaen, Halewijn


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Twee Duitse wachtposten van de Eerste Wereldoorlog [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78565 (Geraadpleegd op 20-05-2019)