Twee Duitse wachtposten van de Eerste Wereldoorlog

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Vladslo
Straat Houtlandstraat
Locatie Houtlandstraat zonder nummer, Diksmuide (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Diksmuide (adrescontroles: 12-12-2007 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee Duitse wachtposten van de Eerste Wereldoorlog

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

is deel van de bescherming als monument Drie Duitse bunkers

Deze bescherming is geldig sinds 16-02-2012.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Houtlandstraat z.nr. Twee Duitse wachtposten van de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het "Praatbos", ten noorden (wachtpost I) en ten westen (wachtpost II) van de Duitse militaire begraafplaats (cf. Houtlandstraat z.nr.). Onderdeel van artilleriestelling, gelegen achter de derde verdedigingslinie.

Kleine halfondergrondse betonnen militaire constructie, aan de buitenzijde gegoten tegen een houten bekisting. Wachtpost I is voorzien van een deuropening aan de noordoostzijde, en van vensters aan de noordwest- en de zuidwestzijde. Een betonnen plaat die aan de noordwestzijde op de constructie leunt, maakte vermoedelijk oorspronkelijk deel uit van de dakconstructie. Merkwaardig zijn de smalle, ca. 90 cm hoge gleuven in de twee zijmuren (de functie daarvan kan niet eenduidig verklaard worden). Het beton van wachtpost II is versterkt met ijzer, de muren zijn ca. 35 cm dik. Binnenin, één kleine lage ruimte met in de hoeken verticale uitsparingen, restanten van hout aanwezig.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Houtlandstraat (Vladslo)

Houtlandstraat (Diksmuide)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.