Jakob Heremansstraat

Beschrijving

De Jakob Heremansstraat loopt parallel aan de Koning Albertlaan vanaf de Raketstraat in noordelijke richting tot aan de Paul Fredericqstraat. De Koning Albertlaan was in 1912 geopend als een belangrijke verbindingsweg tot het toen geplande Sint-Pietersstation en de Wereldtentoonstelling van 1913. Met de komst van het Sint-Pietersstation veranderde de omgeving op korte tijd van een nog grotendeels landelijke omgeving tot een levendige stationsbuurt.

In 1929 was ook de omgeving rond de Koning Albertbrug in volle expansie en werden er nieuwe straten getrokken, waaronder de Jakob Heremansstraat en ook de Paul Fredericqstraat waarop deze straat uitkomt. De straat werd, net zoals de Paul Fredericqstraat vernoemd naar een hoogleraar aan de Gentse universiteit en liberaal politicus. Jacob Heremans leefde van 1825 tot 1884.

De eerste bouwaanvragen dateren uit 1930, maar het merendeel volgde in de jaren daarna, met een hoogtepunt van aanvragen in 1933. In de straat bevinden zich voornamelijk ontwerpen in doorsnee-architectuur met baksteenparement, met enkele interessante modernistische woningen, waaronder het ensemble van twee woningen ontworpen door Adrien Bressers voor familieleden (nummers 21 en 23), en de woning op nummer 53 naar ontwerp van August Desmet. Eén woning valt met haar afwijkende stijl op in de straat: het gaat om de woning op nummer 25 in cottagestijl naar ontwerp van Charles Hoge.

Opvallend in het straatbeeld is vooral het appartementsgebouw op nummer 2-38 naar ontwerp van Fritz Coppieters. Later zou hij van mening zijn dat appartementsgebouwen van vier à vijf bouwlagen eerder langs de grote lanen zoals de Koning Albertlaan gebouwd konden worden, en de diepe bouwblokken zoals in de Paul Fredericqstraat en Jakob Heremansstraat beter verkaveld konden worden als tuinwijk.

• BAILLIEUL B., BONCQUET D. & DEROM S. 2013: Bouwkoorts tussen twee stations, IMPACT Wereldtentoonstelling GENT 1913, Gent, 126.
  • MEGANCK L. 2002: Bouwen te Gent in het interbellum (1919-1939), onuitgegeven doctoraatsverhandeling, Universiteit Gent, Vakgroep Kunstwetenschappen, 52-53.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien