Parochiekerk Sint-Maarten en bijhorend klooster

Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Janseniusstraat
Locatie Janseniusstraat 59 (Ieper)

Janseniusstraat 59, Ieper (West-Vlaanderen)

Volgens overleveringen, eerste Onze-Lieve-Vrouwe- of Sint-Andrieskapel op deze plaats, vanaf 1012 toegewijd aan Sint-Maarten, de patroonheilige van oude fiscus-bedehuizen; vervangende kerk vanaf 1088 door toedoen van Robrecht II met eraan gekoppelde huisvesting voor bedienende priesters.

Orgel kerk Sint-Maarten (voormalige kathedraal)

Ieper (Ieper)

Orgel door Jules Anneessens uit 1931.

Orgel van de voormalige parochiekerk Sint-Niklaas

Ieper (Ieper)

Orgel door Loncke Orgelbouw bvba, gebouwd rond 1985 in de Sint-Niklaaskerk. Bij de omvorming van de kerk tot museum in 1995 werd het orgel gedemonteerd en opgeslagen. Het staat sinds eind 2009 in het pand van het voormalig klooster dat bij de Sint-Maartenskathedraal behoort.