Adinkerke

Beschrijving

Grensgemeente (1432 ha; 2595 inwoners in 1971) in de Westhoek, de Kuststreek en de Zeepolders, aan het kanaal Duinkerke (Frankrijk)-Veurne. Beschermde binnenduinen of Domein Cabourg, ten zuiden van laatst genoemde, reikende tot aan de Franse grens. Zuidwestelijk gelegen polderlandschap, geomorfologisch behorend tot het vruchtbare gebied van De Moeren. Voornamelijk landbouwactiviteit. Sinds 1970 deelgemeente van De Panne.

Voor het eerst vermeld in 1123 als Adenckerka, mogelijk afgeleid van Germaans Audan kirika: kerk van Audo. Odinkerke in 1269 en 1276. In volkstaal Oyenkerke (ook lant van Oye) id est kerk gebouwd in woestenij. Tot 1566 parochie van het bisdom Terwaan, aartsdekenij Vlaanderen, dekenij Veurne. Na 1566 afhankelijk van bisdom leper, dekenij Veurne. Na 1801 van bisdom Gent. Tenslotte sinds 1834 van het bisdom Brugge. In 17de, 18de eeuw: heerlijkheid toebehorend aan de familie de la Coste, heren van Ter Straten, Watermaal, Ter Lucht, Waaienburg en Beerst. Tot 1796 administratief, juridisch en fiscaal afhankelijk van de keure van Veurne. Op 17 juli 1831 betrad koning Leopold I voor 't eerst het Belgische grondgebied in toenmalig gehucht De Panne.

Thans landelijk dorp, gesitueerd aan kruising van twee assen, namelijk Dorpstraat-Noordhoekstraat (oudste as, schuinlopend naar het kanaal, met 19de-20ste-eeuwse lintbebouwing) en Stationsstraat (recentere weg, naar kust; 20ste-eeuwse lintbebouwing), met toenemende toeristische activiteit (aantrekkingskracht van kust en amusementspark Meli). Aanwezigheid van enkele 18de-eeuwse hoeven in nabijheid van Sint-Audomaruskerk (zie Heldenweg nummer 1 en Smekaertstraat nummer 33). Recente woonwijk (woonuitbreidingszone) ten oosten van de dorpskern. Lossere bebouwing en geïsoleerde, meerledige hoeven buiten de dorpskom.

• VANDENBUSSCHE E., CAUWELIER R., D'HOOGE P., De korte geschiedenis behandelende enkele bijzonderheden over het leven, de bloei en de vooruitgang onzer gemeente over de laatste vijftig jaren, Adinkerke, 1952.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi