Persoon

Verraert, Auguste

ID
5793
URI
https://id.erfgoed.net/personen/5793

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Koninklijk Atheneum en kostschool met beheerderswoning

Leon Spilliaertstraat 31, Rogierlaan 12 (Oostende)
Gebouwencomplex met twee goed onderscheiden delen, zijnde het eigenlijk atheneum aan de Léon Spilliaertstraat en de voormalige kostschool met aanpalende beheerderwoning aan de Rogierlaan. Huidig schoolgebouw opgetrokken in 1900-1901 naar ontwerp van Joseph Caluwaers (atheneum) en Achille Raoux (kostschool) onder leiding van stadsingenieur Auguste Verraert. Markant geheel gekenmerkt door een klassiek gevelfront aan de Léon Spilliaertstraat en een neobarok getinte straatgevel voor het internaat aan de Rogierlaan.


Maria-Hendrikapark

Maria-Hendrikapark (Oostende)
Het Maria-Hendrikapark werd tussen 1888 en 1892 aangelegd naar ontwerp van E. Keilig op initiatief van koning Leopold II. Latere aanpassingen gebeurden onder leiding van ontwerper E. Lainé. Het park is aangelegd in een gemengde parkstijl met een algemene landschappelijke structuur waarbij de waterpartijen, het wegennet, de open grasperken en gesloten boompartijen kenmerkend zijn.


Muziekconservatorium

Romestraat 36 (Oostende)
Muziekconservatorium met links aanpalende, voormalige directeurswoning. Het conservatorium vormt één scholencomplex met de achterliggende Leopoldschool in de Ieperstraat, gebouwd in één bouwcampagne in 1897-1899 naar plannen van lokale bouwtechnische diensten onder leiding van stadsingenieur Auguste Verraert. Baksteenbouw van twee bouwlagen, bestaande uit een enkelhuis van twee ongelijke traveeën, een klassenvleugel van twaalf traveeën en een hoofdgebouw van vier traveeën.


Neogotische watertoren

Mercatorlaan 1 (Oostende)
Neogotische watertoren gebouwd in 1900 naar ontwerp van stadsingenieur Auguste Verraert en uitgevoerd door aannemer H. Callebert aan de rand van het Maria-Hendrikapark. Bakstenen ronde toren van vijf bouwlagen op arduinen sokkel, afgewerkt met gekanteelde borstwering en versneden steunberen. Toren omringd met gerecupereerd beeldhouwwerk van afgebroken gebouwen.


Parochiekerk Heilig Hart

Heilig-Hartplein (Oostende)
Parochiekerk gebouwd in 1914-1928 naar ontwerp van stadsingenieur Auguste Verraert (Oostende) en architect Gustaaf Vandamme (Oostende).


Parochiekerk Sint-Jozef

Alfons Pieterslaan (Oostende)
Parochiekerk van de eerste westelijke stadsuitbreiding volgens plan van Louis Crépin van 1867. Zuidoostelijk georiënteerd neogotisch bedehuis met voorliggend plantsoen, omgeven door gevelwanden van Gent-, Antwerpen- en Filip van Maestrichtplein respectievelijk ten noordoosten, ten zuidwesten en ten zuidoosten.


Pastorie Heilig-Hartparochie

Heilig-Hartplein 10 (Oostende)
Voormalige pastorie van de Heilige Hartkerk cf. gelijkaardige bouwtrant en signatuur rechts in plint van architecten A. Verraert (Oostende) en G. Vandamme (Oostende). De pastorie wordt in 1932 gebouwd; reeds in 1944 verliest de pastorie zijn eigenlijke functie ten voordele van de woonfunctie. Neoromaans dubbelhuis met twee en een halve bouwlagen en drie onregelma


School

Dokter Verhaeghestraat 3, Stuiverstraat 81 (Oostende)
Oorspronkelijk als "School nr. 6 - Westerkwartier" gebouwd naar ontwerp van stadsingenieur A. Verraert (Oostende) in gebruik genomen op 26 september 1909; toen nog volledig vrijstaand op het driehoekig perceel begrensd door Dokter Verhaeghestraat ten zuiden, Stuiverstraat ten noorden en Honoré Borgersstraat ten westen. Neoclassicistisch getint gebouwencomplex: drie aan elkaar gekoppelde L-vormige vleugels van één à twee bouwlagen onder pannen schild- (nok loodrecht op straat) en zadeldaken (nok evenwijdig met straat).


Sociale huisvesting van 1929

De Rudderstraat 64-78, Jan Diericksenstraat 1-15, Schietbaanstraat 57-66, Voorhavenlaan 125-143 (Oostende)
Bouwblok met 32 eengezinswoningen en 12 appartementen, in 1931 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij De Oostendse Haard naar ontwerp van (L.) Van Damme.


Stadsjongensschool nr. 4

Ieperstraat 35 (Oostende)
Voormalige "Stadsjongensschool nr. 4" van 1898, ook zogenaamd "Leopoldschool". Vormt één scholencomplex met het achterliggend muziekconservatorium uitgevend in de Romestraat nr. 36. Het complex ontstaat in één bouwcampagne tussen 1897-1899 naar plannen van de lokale bouwtechnische diensten onder leiding van stadsarchitect Auguste Verraert (Oostende). Het conservatorium wordt nog steeds aldus gebruikt, de Leopoldschool wordt nu gebruikt door Freinetschool "De Zonnebloem".


Stedelijke Basisschool Astrid - Van Imschoot

Kroonlaan 18 (Oostende)
Stedelijke basisschool Astrid - Van Imschoot. Gebouwd in 1923-1926 vermoedelijk naar ontwerp van stadsingenieur Auguste Verraert (Oostende) als gratis lagere jongens- en meisjesschool nr. 7 met bewaarafdeling. De school start onder de naam van de straat, Kroonlaan. De eerste jaren wordt les gegeven in barakken gelegen op de nog hoofdzakelijk braakliggende terreinen van de nieuwe wijk. In 1925 worden plannen en bestekken naar de Commissie van Openbare Werken gestuurd. Nergens in de notulen van de vergaderingen van de Gemeenteraad wordt een architect vermeld, waardoor hoogst waarschijnlijk de dienst van Auguste Verraert ook voor de plannen van dit openbaar gebouw heeft gezorgd.


Thema's

Ontwerper van

Wijk Opex


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Verraert [online], https://id.erfgoed.net/personen/5793 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.