Park van Tervuren met omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 10-06-2010 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Tervuren
Deelgemeente Tervuren
Straat Duisburgsesteenweg, Kasteelstraat, Leuvensesteenweg, Molenberglaan, Rijkunstdreef, Spaans-Huisdreef, Warande
Locatie Duisburgsesteenweg, Kasteelstraat, Leuvensesteenweg, Molenberglaan, Rijkunstdreef, Spaans-Huisdreef, Warande (Tervuren)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.03/24104/102.1
  • OB000827

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Warande

Duisburgsesteenweg, Kasteelstraat, Leuvensesteenweg, Molenberglaan, Rijkunstdreef, Spaans-Huisdreef, Warande (Tervuren)

De Warande van Tervuren was ooit het besloten jachtgebied van de hertogen van Brabant. Kort voor 1213 vestigde hertog Hendrik I zich in Tervuren, meer bepaald op het oostelijke punt van een landtong, gevormd door de samenvloeiing van de Maelbeek en de Voer.

Is de omvattende bescherming van

Beeld van een Afrikaanse olifant

Leuvensesteenweg zonder nummer, Tervuren (Vlaams-Brabant)

Beeld van een Afrikaanse olifant van de hand van Albéric Collin, gemaakt voor de Wereldtentoonstelling van 1935 en werd in 1938 naar Tervuren overgebracht.

Burcht Hertogen van Brabant

Warande (Tervuren)

In de periode 1982-1986 werd de site van de voormalige hertogelijke burcht, later buitenverblijf van de aartshertogen en zomerresidentie van Karel van Lotharingen onderworpen aan archeologisch onderzoek.

Koloniënpaleis met Hobégebinte en ijskelder

Warande zonder nummer, 8, Tervuren (Vlaams-Brabant)

In de as van de Tervurenlaan werd in 1897 het Koloniënpaleis gebouwd, gerealiseerd door architect Ernest Acker naar een voorontwerp van de Franse architect Alfred-Philibert Aldrophe.

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en dienstpaviljoenen

Leuvensesteenweg 11-15, Tervuren (Vlaams-Brabant)

Symmetrisch uitgewerkt neoclassicistisch complex met links en rechts de dienstpaviljoenen met het museum verbonden door een fraai smeedijzeren hekken, naar ontwerp van de Franse architect Charles Girault ingewijd in 1910.

Loods

Rijkunstdreef zonder nummer, Tervuren (Vlaams-Brabant)

Haaks op de straat ingeplante loods met uitzicht uit het laatste kwart van de 19de eeuw, baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder overkragend zadeldak met decoratief uitgewerkt windbord.

Poorten van de Warande

Duisburgsesteenweg zonder nummer, Molenberglaan zonder nummer, Rijkunstdreef zonder nummer, Markt zonder nummer, Warande zonder nummer, Tervuren (Vlaams-Brabant)

In de periode 1625-1632 werd de oorspronkelijk houten palissade die de Warande omgaf vervangen door een stevige bakstenen muur met tien poorten, latere substantiële uitbreidingen in 1763-1773 en herstellingen en uitbreidingen in 1868-1872.

Poortgebouw Hof Ter Munck

Warande zonder nummer, Tervuren (Vlaams-Brabant)

Poortgebouw als overblijfsel van het historische Hof Ter Munck, in 1658 in kaart gebracht als een gesloten hoeve en vandaag gelegen in de noordoostelijke hoek van het park van Tervuren.

Sint-Hubertuskapel

Warande zonder nummer, Tervuren (Vlaams-Brabant)

Vroegbarokke kapel met contrasterend gebruik van rode baksteen en witte natuursteen, opgetrokken naar ontwerp van Wenceslas Cobergher in de 17de eeuw.

Watermolen van Gordaal

Spaans-Huisdreef 1, Tervuren (Vlaams-Brabant)

De Gordaalmolen, ook Spaans Huis genoemd, was in oorsprong een dwangmolen, de oudste vermelding dateert van 1324 maar het huidige uitzicht is het resultaat is van een verbouwing in 1533.

Beschrijving

Het park van Tervuren met omgeving werd beschermd als landschap bij koninklijk besluit van 16 februari 1978. Deze bescherming werd meermaals gewijzigd. De eerste voorlopige wijziging bij ministerieel besluit van 7 mei 2009 werd niet definitief. De tweede voorlopige wijziging bij ministerieel besluit van 5 juni 2009 werd definitief bij ministerieel besluit van 10 juni 2010. Deze wijzigingen hielden een inkrimping van de afbakening in.

Het park van Tervuren met omgeving werd ook beschermd als monument bij ministerieel besluit van 14 juli 2004. Ook deze bescherming werd meermaals gewijzigd.

Waarden

Het park van Tervuren met omgeving is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Relaties

heeft als voorganger Park van Tervuren met omgeving

Duisburgsesteenweg, Kasteelstraat, Leuvensesteenweg, Molenberglaan, Rijkunstdreef, Spaans-Huisdreef,...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.