beschermd monument van tot heden
Koninklijke Academie voor Schone Kunsten: gebouwencomplex
definitieve beschermingsbesluiten: 10-07-1997 ID: 3193
De site van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, is beschermd als monument.
Het gebouwencomplex van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:
in casu architectuurhistorische waarde:
Het geheel van de site heeft zijn huidig uitzicht verkregen doordat vooraanstaande stadsarchitecten er hun beste werk hebben gebouwd. Vooral de gebouwen van P.B. Bourla behoren tot het beste wat van deze architect in Antwerpen bewaard is. Hier zijn te vermelden: Het poortpaviljoen, de directeurswoning, het zogenaamde armenschooltje (thans Optie modeontwerpen), de wintertuin, de Lange Zaal en het Museumgebouw. De navolgers van Bourla en vooral P. Dens, hebben zich met respect tegenover de bestaande gebouwen gedragen en hebben de nieuwe gebouwen ingepast binnen de gegeven context. De architectuur van de gebouwen aan de Blindestraat is typerend voor de tijd waarin ze gebouwd werden: neobarok voor het gebouw nr. 9-11, opgericht in 1887 naar ontwerp van Durlet; art nouveau-inslag in het gebouw nr. 13 met vooral nadruk op de sgraffiti en bas-reliëfs.
Het gehele bouwblok omvat de inplanting van het voormalige minderbroedersklooster dat hier in de tweede helft van de 15de eeuw ontstond. Het kloosterpand en een deel van de kerk bleven in het huidige complex van de academie bewaard. De gebouwen die door P.B. Bourla in de eerste helft van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl werden toegevoegd, vormen een markante verrijking van het site. Het deel van het site dat aan de Blindestraat paalt, werd na de afschaffing van het klooster toegewezen aan het Bureau de Bienfaisance dat hier de armenzorg organiseerde. Dit complex was de voorloper van het huidige OCMW.
Na de afschaffing van het klooster tijdens het Franse Bewind in 1796 werden de kloostergebouwen ingericht tot Académie de Peinture, Sculpture et Architecture de la ville d'Anvers. De kloostergebouwen werden met dat doel aangepast en uitgebreid. Deze functie bleef tot heden behouden. De instelling heeft tot heden een belangrijke inbreng in het kunstleven. De gebouwen aan de Blindestraat werden tussen 1887 en 1922 opgetrokken als Bureau de Bienfaisance, de voorloper van het huidige OCMW. Als dusdanig zijn zij een materiële getuige van de gezondheids- en armenzorg van het einde van de 19de eeuw en het begin van deze eeuw.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Koninklijke Academie voor Schone Kunsten [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4152 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.