Herberg Den Tinnen Pot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Tinnen Pot

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Markt

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Grote Markt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand

Beschrijving

Handelspand dat deel uitmaakt van het huizenblok nummers 33-38 dat na de totale oorlogsvernieling van 1914 door de stad circa 1921-1922 heropgebouwd werd in een neostijl naar het ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde) van 1920. Ter hoogte van nummer 36 situeerde zich volgens geschiedschrijver A. de Vlaminck het huis "De Klok" (1424) dat sinds 1476 ook bekend stond als "De Pauw en de Klok" en in 1491 als "De Groote Pauw". In de 19de eeuw was de woning van twee traveeën en drie bouwlagen al verbouwd tot een bepleisterde lijstgevel en gekend als de herberg "Den Tinnen Pot". Aan de achterzijde was het oorspronkelijke lagere bouwvolume met puntgevel behouden. Na de Eerste Wereldoorlog werd het voormalige café heropgebouwd in neotraditionele stijl met een trapgevel aan voor- en achtergevel, dit in tegenstelling tot de andere panden die hoofdzakelijk in neobarokstijl heropgebouwd werden. Pui geritmeerd door natuurstenen halfzuiltjes met kapitelen, waartussen gebogen vensters en centrale deur. Vensters op de bovenverdieping met bolkozijn als bovenlicht en voorzien van blind boogveld. Vernieuwd schrijnwerk. Gelijkaardige, doch soberder uitgewerkte achtergevel Kerkstraat (voorheen nummer 5).

• Stadsarchief Dendermonde, Modern gemeentearchief Dendermonde, 571.1/ 5.
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • BUYSE P., MEGANCK L., VANDEWEGHE E. & VERVOORT R., De Grote Markt van Dendermonde van boven tot onder bekeken, Gent, 2007, p. 59-76.
  • DE VLAMINCK A., De stad en de heerlijkheid van Dendermonde. Geschiedkundige opzoekingen, (heruitgave) Staden, 1998.
  • SMETS M. & VERBRUGGEN K., De wederopbouw van Dendermonde als constructie van een artificieel decor, (M&L, II, 5, 1983, p. 9-19).
  • STROOBANTS A., Dendermonde 1898-1914 op prentbriefkaarten, Dendermonde, 1995, p. 82-84.