Beschermd cultuurhistorisch landschap

Sint-Pietersveld

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Sint-Pietersveld

Beschrijving

Het Sint-Pietersveld te Aalter, Ruiselede en Wingene is beschermd als landschap. De als monument beschermde gebouwen van Radio Maritieme diensten en het Rijksopvoedingsgezicht maken deel uit van het beschermde landschap.

Het Sint-Pietersveld is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

De nog duidelijk herkenbare landschappelijke structuren van de opeenvolgende ontginningsfasen met een grote verscheidenheid aan gaaf bewaarde relicten van de veldperiode en de ontginningsperiode;
het nog grotendeels gaaf bewaarde patrimonium van de instellingen: de Gemeenschapsinstelling voor Bijzondere Jeugdbijstand, het Penitentiair Landbouw Centrum en de Radio Maritieme Diensten, waaruit een duidelijke en bijna volledige ontwikkelingsgeschiedenis van deze instellingen zich manifesteert in tal van herkenbare relicten.

sociaal-culturele waarde

De zich nog manifesterende relicten van de penitentiaire, pedagogische en sociale geschiedenis van de instellingen en hun bewoners, duidelijk verbonden aan het ontstaan van een kleine lokale gemeenschap.

natuurwetenschappelijke waarde

De aanwezigheid van typische, weinig gestoorde bodemprofielen, plaatselijk teruggaand op de ijstijden, en globaal sinds de ontginning;
het dagzomen van tertiaire geologische lagen en de ligging op de volledige overgang van het cuestafront tot het dal, met zijn specifieke hydrologische impact;
de zeer hoge biodiversiteit en zeldzaamheidsgraad van de flora en de bijhorende fauna, resultaat van de ononderbroken fysische omstandigheden en een relatief recent ontginningsverleden, met een nagenoeg stabiele en relatief hoge waterstand, een globaal goede waterkwaliteit, de plaatselijke afwezigheid van bemesting met overgangssequenties, de variatie van droge tot natte bodems, zandige tot kleiige en moerassige bodems met diverse zuurtegraden, de talrijke licht-schaduw gradiënten, de relatieve rust in het gebied en het jarenlang gehandhaafde, soms intensief beheer;
het voorkomen van een belangrijk deel van de flora van de Vlaamse Zandstreek, met een uniek karakter, dank zij de grote variatie aan biotopen, hun onderlinge wisselwerking en hun randeffecten.

esthetische waarde

De visueel landschappelijke waarde van de waarneembare eenheid en de relatieve ongeschondenheid van het historisch ontwikkelingspatroon, in combinatie met de grote variatie aan invulling van het rasterpatroon, en de daaruit voortvloeiende massa-ruimte ervaring;
de hoge graad van herkenbaarheid van het aanwezige patrimonium van de instellingen en de talrijke relicten uit hun ontwikkelingsgeschiedenis;
de grote verscheidenheid aan landschapsvisuele kenmerken van de bovenvermelde levensgemeenschappen en hun overgangssequenties;
de esthetische waarde van de talrijke microlandschappen en hun samenstellende elementen, met een hoge graad van verscheidenheid en natuurlijkheid;
het ontbreken van niet passende bewoning en harde gebiedsvreemde ingrepen.

Is de omvattende bescherming van

Arbeiderswoning

Sint Pietersveld 35 (Wingene)
Arbeiderswoning met bijhorende nutsgebouwen. Volgens het kadaster van 1931. Woning van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak, centraal voorzien van een dakvenster met puntgevel voorzien van geglazuurde banden en tegeltjes met florale motieven.

Bediendenwoningen

Vagevuurstraat 21-23 (Wingene)
Vrijstaande gekoppelde woningen volgens het kadaster in 1918 gebouwd. Spiegelbeeldschema van twee traveeën breed, twee bouwlagen en kelderverdieping onder een pannen zadeldak. Hogere middentravee afgewerkt met een puntgevel voorzien van pseudovakwerk. Op de begane grond driezijdige erkeruitbouw.

Begraafplaats op het Sint-Pietersveld

Bruggesteenweg (Ruiselede)
Beboste en hoger gelegen begraafplaats op het Sint-Pietersveld, in de zuidoosthoek van het domein van het Rijksopvoedingsgesticht (zie nummers 128-134), op het kruispunt met de Maria-Aalterstraat.

Boerenarbeiderswoning

Oude Veldstraat 12 (Ruiselede)
Gerenoveerde boerenarbeiderswoning, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1870 langs de voormalige S. Piters Dreve, een zijsprong van de Oude Veldstraat. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder zadeldak.

Bruine beuk op begraafplaats

Aansluiten bij de kapelhof van het Veldkappelleke is er een beboomde begraafplaats. Eén enorme, mooi ontwikkelde, bruine beuk valt er op.

Vagevuurstraat 37 (Wingene)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak, centraal voorzien van een dakkapel met tuitgevel. Volgens het kadaster in 1898. Behouden schrijnwerk.

Directeurswoningen

Vagevuurstraat 17-19 (Wingene)
Vrijstaande gekoppelde woningen volgens het kadaster in 1918 gebouwd. Spiegelbeeldschema van twee traveeën breed en twee bouwlagen en kelderverdieping onder een pannen zadeldak. Hogere middentravee afgewerkt met een puntgevel voorzien van pseudovakwerk. Op de begane grond driezijdige erkeruitbouw.

Gebouwen van de Radio Maritieme diensten

Predikherenstraat 27 (Wingene)
Zendstation met indrukwekkende pylonen gebouwd in 1923 op het grondgebied Ruiselede-Wingene. Site met drie verschillende gebouwen: hoofdgebouw, controlezaal en zendmasten. Eerste radiotelegraafverbinding tussen Brussel-New York in 1927.

Herberg

Vagevuurstraat 1 (Wingene)
Voormalige herberg met dubbelhuisopstand van vier traveeën onder een pannen zadeldak. Bakstenen lijstgevel opengewerkt met steekboogvormige deur en beluikte vensters.

Hervormingsschool

Sint Pietersveldstraat 3 (Wingene)
Eerste gebouw dateert van 1857 later volgen uitbreidingen. Gebouwencomplex met een E-vormige plattegrond, bestaande uit centraal volume van zes traveeën evenwijdig met de straat gebouwd en drie vooruitspringende vleugels van telkens drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Schoolfuncties en daarna van Regie van Telegrafie en Telefonie.

Hoeve 't Wit Kasteeltje

Predikherenstraat 28 (Wingene)
Bestaande uit losse bestanddelen met een U-vormige opstelling rondom een deels behouden erfaanleg met restant van een boomgaard. Boerenwoning, gebouwd tussen 1778 en 1830 en uitbreidingen in 1889 en 1912. Nu een tweewoonst van respectievelijk drie en vier traveeën en één en een halve bouwlaag onder een pannen zadeldak met dakruiter met klokje.

Boskapeldreef 4 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf met restanten van een boomgaard. Opgetekend op het primitief kadasterplan circa 1829 als een boerenwoning met vrijstaand nutsgebouw. Volgens een mutatie van 1884 wordt de boerenwoning uitgebreid in noordoostelijke en in zuidwestelijke richting. In 1953 volgt een uitbreiding van het woonhuis. Alle landgebouwen worden afgebroken en ten zuiden worden er drie nieuwe gebouwen opgetrokken. . In 1957 volgt opnieuw een uitbreiding van het bestaande woonhuis en wordt de grote hangar ten westen van de boerenwoning gebouwd. Boerenwoning met geïntegreerde stalvleugel, deels ingestort. Breedhuis van drie traveeën en hoger volume beiden van één bouwlaag onder pannen zadeldak. Nutsgebouwen en grote hangar.

Jongensschool met onderwijzerswoning

Sint Pietersveld 23 (Wingene)
Voormalige jongensschool met aanpalende onderwijzerswoning, gebouwd in 1909-1910 met tuin. Gebouw op onregelmatige plattegrond. Volume van oranjerode baksteen onder een pannen zadel- en schilddak onderbroken door dakkapellen.

Kapelhof met opgaande bomen

Vagevuurstraat (Wingene)
Beboste kapelhof met een boomaanplanting van winterlindes rond de kapel. Vermoedelijk is dit nog een restant van de zeven linden waarvan sprake op het infobord bij de kapel.

Kasteeldomein Carpentier met park

Sint Pietersveldstraat 4 (Wingene)
Op de kaart van Ferraris 1770-1778 weergegeven met verschillende veldvijvers. Huidig kasteeltje gebouwd in 1883. Kasteel op een onregelmatige plattegrond bestaande uit een centraal volume van drie traveeën en twee bouwlagen en entresol onder een pannen schilddak met trapgevels en torentje met leien naaldspits. Parkaanleg met gebogen oprijweg.

Kasteeldomein De Roo

Brandstraat 91-93 (Ruiselede)
Kasteeldomein "De Roo" of "Kasteel Coffyn", naar de huidige bewoner (nummer 91) met koetshuis en neerhof (nummer 93). Gelegen in een park afgebakend door landwegen met in de zuidoosthoek een schandpaal uit 1783.

Knechtenwoning

Predikherenstraat 30 (Wingene)
Voormalige woning van een knecht werkzaam op de hoeve 't Wit Kasteeltje. Deels herbouwd volume van één bouwlaag onder pannen zadeldak.

Meisjes- en kleuterschool

Sint Pietersveldstraat (Wingene)
Omstreeks 1890 gebouwd als meisjes- en kleuterschool voor kinderen van het personeel van de toenmalige Rijksweldadigheidsschool. Loodrecht op de straat ingeplant volume van acht traveeën en vijf smalle traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak en deels omhaagde verharde speelplaats.

Onderwijzerswoning

Vagevuurstraat 11 (Wingene)
Vrijstaande woning volgens het kadaster gebouwd in 1904 en uitgebreid in 1939. Eenvoudige éénlaagswoning van drie traveeën onder een mansardedak bedekt met leien en pannen. De linkertravee is afgewerkt met een puntgevel voorzien van houten windbord en driezijdige erkeruitbouw op de begane grond.

Onderwijzerswoning

Vagevuurstraat 13 (Wingene)
Vrijstaande woning volgens het kadaster gebouwd in 1904 en in 1939 uitgebreid. Eenvoudige éénlaagswoning van drie traveeën onder een mansardedak bedekt met leien en pannen. De linkertravee is afgewerkt met een puntgevel voorzien van houten windbord en driezijdige erkeruitbouw op de begane grond.

Onderwijzerswoning

Vagevuurstraat 15 (Wingene)

Opzichterswoning

Sint Pietersveld 20 (Wingene)
Voormalige opzichterswoning, volgens het kadaster gebouwd in 1909. Vrijstaande éénlaagswoning met dubbelhuisopstand van drie traveeën onder een pannen zadeldak.

Opzichterswoningen

Sint Pietersveld 1-2 (Wingene)
Twee opzichterswoningen volgens het kadaster gebouwd in 1907. Samenstel van twee lage woningen van telkens drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak met aanbouw, behouden schrijnwerk en voortuin.

Opzichterswoningen

Sint Pietersveld 4-5 (Wingene)
Twee opzichterswoningen volgens het kadaster gebouwd in 1883. Nummer 4 grondig verbouwd met voortuin aan de straat. Nummer 5, dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak.

Opzichterswoningen

Sint Pietersveld 6-7 (Wingene)
Twee opzichterswoningen volgens het kadaster gebouwd in 1899. Ingeplant op een perceel met voortuin aan de straat. Samenstel van twee lage woningen van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Bij nummer 6 rechts een lager volume.

Opzichterswoningen

Sint Pietersveld 8, 12 (Wingene)
Twee opzichterswoningen volgens het kadaster gebouwd in 1897. Ingeplant op een perceel met voortuin aan de straat. Twee lage woningen met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak.

Opzichterswoningen

Sint Pietersveld 10-11, 13 (Wingene)
Drie opzichterswoningen volgens het kadaster gebouwd in 1895. Lage woningen met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Nummer 13 verbouwd in de jaren 1930.

Opzichterswoningen

Sint Pietersveld 16-17 (Wingene)
Voormalige opzichterswoningen, volgens het kadaster gebouwd in 1909. Twee woningen met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag gebouwd volgens een spiegelbeeldschema.

Opzichterswoningen

Sint Pietersveld 18-19 (Wingene)
Voormalige opzichterswoningen, volgens het kadaster gebouwd in 1890. Twee woningen met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag gebouwd volgens een spiegelbeeldschema. Nummer 19 met behouden oorspronkelijk gevelparement en gevelindeling.

Opzichterswoningen

Sint Pietersveld 28-29 (Wingene)
Voormalige opzichterswoningen, volgens het kadaster gebouwd in 1909. Twee woningen, gebouwd volgens spiegelbeeldschema, van telkens drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak.

Parkbosstructuur

Oorspronkelijke parkbosstructuur omstreeks begin 20ste eeuw ten noorden uitgebreid met fragmentair bewaard parkvijvertje, brugconstructie met leuning in cementrustieke boomstamimitatie afgesloten door dito poortje met spijlenhekwerk, toegangshek met bakstenen pijlers en half ondergronds ingewerkte bewaarkelder.

Personeelswoningen

Vagevuurstraat 3-5 (Wingene)
Gekoppelde vrijstaande tweewoonst, volgens het kadaster gebouwd in 1954. Woning van twee traveeën en één bouwlaag en kelderverdieping onder een hoog pannen schilddak voorzien van gekoppelde dakkapellen.

Personeelswoningen

Vagevuurstraat 25-27 (Wingene)

Personeelswoningen voor bedienden Radio Maritieme diensten

Predikherenstraat 29-35 (Wingene)
Eenheidsbebouwing gebouwd in 1930 volgens een spiegelbeeldschema. Vier woningen van telkens twee traveeën en twee bouwlagen en entresol onder een pannen zadeldak met voortuin en achterliggende gedeelde tuinpaviljoentjes onder wolfsdak.

Predikherenstraat 37-43 (Wingene)
Eénheidsbebouwing gebouwd in 1930 volgens een spiegelbeeldschema bestaande uit oorspronkelijk vier woningen, nu drie woningen met voortuin. Breedhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen en entresol onder een pannen zadeldak met dakkapel. Achterliggende gedeelde tuinpaviljoentjes onder wolfsdak.

Predikherenstraat 45-59 (Wingene)
Eénheidsbebouwing van acht woningen gebouwd in 1928 volgens spiegelbeeldschema. Breedhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, sleepdak of afgewerkt met een tuitgevel.

Rijksopvoedingsgesticht en Penitentiair Landbouwcentrum

Bruggesteenweg 128-134 (Ruiselede)
Groot complex gelegen op het Sint-Pietersveld van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand leefgroep "De Zande", voorheen het Rijksopvoedingsgesticht, het Penitentiair Landbouwcentrum en bezoekerscentrum. Oorspronkelijk in 1836 opgericht als suikerfabriek.

Treuriep op begraafplaats

Aansluitend bij de kapelhof van het Veldkappelleke is er een beboomde begraafplaats. Bij het inkomhek staat rechts een treurvorm van de ruwe- of bergiep (Ulmus glabra ‘Pendula’). De boom heeft zijn typische treurende groeivorm en is als boom nog een zeldzame vertegenwoordiger van zijn soort. De meeste iepen zijn afgestorven ten gevolge van de iepenziekte.

Tribune

Sint Pietersveld (Wingene)
Bakstenen constructie op rechthoekige plattegrond. De verhoogde begane grond is toegankelijk via een centrale bordestrap. Afgewerkt met buisleuning.

Veldkapel

De eerste vermelding van de bidplaats dateert van 1756. Toegankelijke éénbeukige kapel gebouwd in bruinrode baksteen. Sommige muuropeningen betralied. Sierlijke deur van 1941 met onder meer briefpanelen, driepassen en smeedijzeren letters en arduinen gedenkplaat.

Villa

Vagevuurstraat 29 (Wingene)
Vrijstaande villa, volgens het kadaster gebouwd in 1911. Onregelmatige plattegrond, gevormd door erkeruitbouwen. Links uitspringend volume van vier traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een pannen schilddak. Rechts inspringend gedeelte van één travee breed en twee bouwlagen hoog onder een pannen schilddak.

Vrijstaande tweewoonst

Vagevuurstraat 7-9 (Wingene)
Gekoppelde vrijstaande tweewoonst, volgens het kadaster gebouwd in 1954. Woning van twee traveeën en één bouwlaag en kelderverdieping onder een hoog pannen schilddak voorzien van gekoppelde dakkapellen met gemeenschappelijke centrale trap. In de zijgevels toegang tot de garage.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasteeldomeinen Drie Koningen en Lippensgoed-Bulskampveld, Vagevuurbossen, Sint-Pietersveld en Predikherenbossen

Beernem (Beernem), Hertsberge (Oostkamp), Ruiselede (Ruiselede), Wingene (Wingene)
De cuesta tussen Hertsberge en Lotenhulle bestaat uit arme zandgronden die aan de basis liggen van de heidevegetatie in deze vroegere veldzone Bulskampveld – Sint-Pietersveld. Het Bulskampveld is grotendeels bebost in dambordpatroon en sluit aan bij de noordelijke bossen rond Drie Koningen. De Vagevuurbossen met naaldhout en meer landbouwpercelen sluiten landschappelijk aan bij het Bulskampveld want de dreven lopen door. De driehoek bij Sint-Pietersveld met het Penitentiair Landbouwcentrum en de Gemeenschapsinstelling telt heel wat bebouwing, waarbij het dambord- en drevenpatroon gerespecteerd werd. Zendmasten van het Radio Maritiem Zendstation vormen bakens in het landschap en zijn waardevol industrieel erfgoed. Het landschap verschilt naar openheid in dit gebied. De dreven in het gebied zorgen voor een begrenzing van de open ruimtes waarbij doorkijken nog steeds mogelijk zijn.