Persoon

Vercoutere, Jules

ID
7223
URI
https://id.erfgoed.net/personen/7223

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Architectenwoning Jules Vercoutere

Baron de Pélichystraat 2 (Izegem)
Voormalig woonhuis van architect Jules Vercoutere (Izegem). Imposant herenhuis in neogotische stijl van 1898, zie gevelsteen; uitgebreid in 1930 met één travee rechts in aansluitende bouwstijl, volgens bouwplan garage en bibliotheek, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem).


Brouwerij Carpentier

Gentsestraat 30-32, Papestraat 1 (Izegem)
Gebouwencomplex met verschillende vleugels gegroepeerd rondom gekasseide binnenplaats: koetspoort, brouwerswoning en kantoor ten noorden; mouterij en ast ten westen; paardenstallen, graanmagazijnen, kuiperij met gistings- en opslagkelders, paardenstallen en gebouw voor stoommachine ten oosten.


Brouwerswoning

Roeselaarsestraat 126 (Izegem)
Voormalige brouwerswoning van brouwerij Vandeputte zogenaamd "De Sterre" gebouwd in 1909, zie cartouche, naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem). Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak; twee fraai uitgewerkte dakkapellen. Eclectische lijstgevel met geel bakstenen parement; aflijnende natuurstenen balustrade.


Burgerhuis

Kasteelstraat 1 (Izegem)
Voormalige notariswoning van 1866, die in 1904 in het bezit kwam van het familiebedrijf Drukkerij Strobbe en verbouwd werd tot winkel-woonhuis; later in gebruik als receptie en burelen. Sober neoclassicistisch hoekpand van vier en vijf traveeën, waartussen een afgeschuinde hoektravee, voorzien van een bepleisterd en beschilderde lijstgevel.


Decanale kerk Sint-Tillo

Kerkplein 1 (Izegem)
Georiënteerde hallenkerk gelegen te midden van plein en omzoomd door struikgewas; noordelijk transept met gedenkplaat aan de noordgevel en ten noorden, Christus aan het kruis onder zadeldakje aan de westgevel.


Eclectisch burgerhuis

Ieperstraat 41 (Tielt)
Eclectisch burgerhuis met zowel neorenaissancistische, neoclassicistische als art-nouveaustijlelementen, opgetrokken naar een ontwerp uit 1903 van architect Jules Vercoutere.


Fabriekspand

Baron de Pélichystraat 4 (Izegem)
Achterin gelegen voormalig fabriekspand uit eind 19de eeuw, naar verluidt eigendom van de borstelfabriek De Volder en in de jaren 1920 verbouwd tot woonhuis, door J. Vercoutere (Izegem), in opdracht van zijn zoon.


Gemeentehuis van Woesten

Woestendorp 12 (Vleteren)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), in een eclectische wederopbouwstijl met neobarokke inslag naar ontwerp van architecten Jules en Walter vercoutere (Izegem) van 1920. Gele bakstenen halsgevels met arduinen plint en sierelementen.


Gemeenteschool en nijverheidschool

Baron de Pélichystraat 1-5 (Izegem)
Nationaal Borstelmuseum, geopend op 19/03/1988, in de voormalige gemeente-school zie opschrift (nummer 3) en stadsberoeps- en nijverheidsschool - école industrielle, zie opschrift (nummer 5).


Herenhuis ontworpen door Jules Vercoutere

Roeselaarsestraat 96 (Izegem)
Voormalig herenhuis van 1911 gebouwd in opdracht van industrieel Fr. De Clercq (eigenaar van stoomkorsettenfabriek "de zwaluw"), naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem); aan de straat afgezet door smeedijzeren hek.


Huis Notteboom

Markt 35 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect Jules Vercoutere uit Izegem. Herenhuis van twee bouwlagen met half ondergrondse kelderverdieping onder mansardedak, voorzien van een kroonlijst met opengewerkte attiek met witstenen balusterborstwering. Risalietgevel met parement van kalkzandsteen op hoge natuurstenen sokkel onder doorlopende dorpel.


Kasteel Wallemote

Kokelarestraat 85 (Izegem)
Monumentaal landhuis gelegen te midden van een beboomd park en bereikbaar via lange noordelijke erfoprit. In 1913, samen met het Kasteel Wolvenhof gebouwd in opdracht van de familie Vanden Bogaerde, en vermoedelijk eveneens naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem).


Kasteel Wolvenhof

Kokelarestraat 83 (Izegem)
Monumentaal landhuis gelegen tussen de wijken Bosmolens en De Mol. In 1913 gebouwd in opdracht van de familie Vanden Bogaerde, gesigneerd Architecte J. Vercoutere Isegehm.


Kruiskapel

Hondstraat 30 (Izegem)
Neogotisch bedehuisje van 1900, naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem), ter vervanging van de iets ten zuiden gelegen renaissancekapel van circa 1750, die op haar beurt een calvariekruis verving.


Neoclassicistisch herenhuis

Brugstraat 31 (Izegem)
Vermoedelijk 19de-eeuws herenhuis waarvan de gevel volgens bouwplan gewijzigd werd in 1920, naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem), in opdracht van V. Paret, constructeur van stoommachines. Naar verluidt voorheen woonhuis met achterin gelegen werkhuizen van schoenfabrikant L. Crochon.


Neoclassicistisch herenhuis

Kortrijkstraat 44-46 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1890 in opdracht van weduwe Adolphe Decroix, brouwster, vermoedelijk naar ontwerp van architect Jules Vercoutere. Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.


Parochiekerk Heilig Hart

Roeselaarsestraat 55 (Izegem)
Noord-zuid-georiënteerd bedehuis, gelegen op het hoekpand/ Ommegangstraat dat in oorsprong de tuin was van de opdrachtgeefster juffrouw E. Angillis; later omgeven door lage ijzeren omheining (zie prentbriefkaart); thans met parking ten westen.


Parochiekerk Sint-Augustinus

Stasegemdorp zonder nummer (Harelbeke)
Sint-Augustinuskerk, parochiekerk van het gehucht Stasegem, gelegen langs de straat Stasegemdorp, op de kruising met de Ommegangstraat. Eenvoudige neoromaanse kruiskerk gebouwd in 1874 naar het ontwerp van de quasi onbekende (Gentse?) architect Bloem.


Parochiekerk Sint-Pieters

Emelgemseplein 2 (Izegem)
Georiënteerde hallenkerk met kruisingstoren.


Parochiekerk Sint-Rectrudis

Woestendorp zonder nummer (Vleteren)
Georiënteerd bedehuis middenin een omhaagd kerkhof met onder meer Franse oorlogsgraven, ten oosten van dorpsplein (geasfalteerde parking). Geplaveid westelijk kerkpad. Hallekerk van 1921-1923 naar ontwerp van architecten J. en W. Vercoutere (Izegem), met gotische westtoren van 1447 . De gotische kerk uit begin 15de eeuw werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest met uitzondering van de westtoren, waarna ze grosso modo naar vooroorlogs patroon werd heropgericht.


Pastorie

Woestendorp 8 (Vleteren)
Pastorie, ten noordwesten van de kerk, op de hoek bij de Steenstraat. Omringende tuin afgezet met gietijzeren hek. Neogotisch breedhuis van circa vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit vierde kwart 19de eeuw. Herstellingswerken naar ontwerp van architecten Walter en Jules Vercoutere (Izegem) in de jaren 1920.


Postgebouw

Baron de Pélichystraat 1 (Izegem)
Eclectisch hoekpand van 1897, zie gevelsteen, naar ontwerp van J. Vercoutere (Izegem); tot in 1981 in gebruik als post, heden leegstaand. Verankerde bakstenen lijstgevel van vijf + vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak waarin zes dakkapellen onder tentdak.


Rijhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Brugstraat 4 (Izegem)
Rijhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl van 1907, naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem).


Uitgeverij van Pieter Pollet

Kortrijkstraat 13 (Tielt)
Voormalige uitgeverij van Pieter Pollet, gebouwd in 1896 naar ontwerp van architect Jules Vercoutere uit Izegem. In 1912 registreert het kadaster een uitbreiding van de noordelijke achterbouw. Winkelpand in neotraditionele stijl van twee bouwlagen onder mansardedak.


Villa Clémence

Stationstraat 71 (Tielt)
Villa Clémence, eclectisch burgerhuis gebouwd in 1904 naar ontwerp van architect Jules Vercoutere. Hoekpand van twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak, met afgeschuinde en licht uitkragende hoektravee oplopend in torentje onder afgeknot piramidaal leien dak. Langs de Feestewegel, eenlagig verankerd bakstenen bijgebouw met tandlijst onder zadeldak.

Opdrachtgever van

Architectenwoning Jules Vercoutere

Baron de Pélichystraat 2 (Izegem)
Voormalig woonhuis van architect Jules Vercoutere (Izegem). Imposant herenhuis in neogotische stijl van 1898, zie gevelsteen; uitgebreid in 1930 met één travee rechts in aansluitende bouwstijl, volgens bouwplan garage en bibliotheek, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem).

Bewoner van

Architectenwoning Jules Vercoutere

Baron de Pélichystraat 2 (Izegem)
Voormalig woonhuis van architect Jules Vercoutere (Izegem). Imposant herenhuis in neogotische stijl van 1898, zie gevelsteen; uitgebreid in 1930 met één travee rechts in aansluitende bouwstijl, volgens bouwplan garage en bibliotheek, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem).Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vercoutere [online] https://id.erfgoed.net/personen/7223 (Geraadpleegd op )