Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Vincentius met aanpalende straten

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 07-12-1983 tot heden

ID: 8065   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/8065

Besluiten

Parochiekerk Sint-Vincentius en omgeving, Minderbroederskerk, woning en kapel der Zusters van Liefde
definitieve beschermingsbesluiten: 07-12-1983  ID: 1950

Beschrijving

Deze bescherming betreft de omgeving van de parochiekerk Sint-Vincentius.Waarden

De omgeving van de parochiekerk Sint-Vincentius is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Parochiekerk Sint-Vincentius met aanpalende straten

Kerkplein, Kerkstraat, Markt, Patersstraat, Prinsenhofstraat, Stationsstraat, Zilverstraat (Eeklo)
In de tweede helft van de 19de eeuw kende Eeklo een vernieuwde welvaart door de uitbreiding van de textielindustrie. Deze welvaart had een impact op de bouwactiviteit in de stad en wordt aldus weerspiegeld in het stadsbeeld van deze periode.

Is de omvattende bescherming van

Biljartcafé De Eiktak

Markt 16 (Eeklo)
Hoekhuis met de Lijnendraaierstraat, volgens het kadasterarchief herbouwd in 1899 door de fabrikant G. Baudts die volgens literatuur op de hoekpenant het Sint-Jozefbeeld liet aanbrengen.


Burgerhuis

Kerkstraat 8 (Eeklo)
Rijhuis volgens het kadasterarchief gebouwd in 1871, begin 20ste eeuw voorzien van een nieuw voorgevelparement van geglazuurde tegels, na de Tweede Wereldoorlog gekend als woning en atelier van beeldhouwer Albert Dhavé (1912-1995).


Burgerhuis

Markt 5 (Eeklo)
Burgerhuis, thans bakkerij, oorspronkelijk met opmerkelijke neo-Lodewijk XIV-voorgevel, volgens literatuur gebouwd in 1910 door P. Commergo naar ontwerp van architect A. Poppe en uitgevoerd in lichtroze tegels van "The Leeds Fireclay Co" Thans geschilderd en voorzien van een nieuwe winkelpui.


Burgerhuis

Markt 7 (Eeklo)
Oorspronkelijk neoclassicistisch burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1903.


Burgerhuis

Markt 35-37 (Eeklo)
Oorspronkelijk één burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak, met oude kern onder meer zichtbaar door de oude muurankers met kram en krul, volgens het kadasterarchief aangepast in 1865 en nieuwe paardenstallen in de tuin gebouwd in opdracht van hotelier De Potter.


Burgerhuis

Markt 50 (Eeklo)
Neoclassicistisch burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak, kenmerkend voor het einde van de 19de eeuw. Behouden gepleisterde en geschilderde bovenverdiepingen boven een recent verbouwde winkelpui.


Burgerhuis

Kerkstraat 14 (Eeklo)
Neoclassicistisch burgerhuis, volgens het kadasterarchief in 1869 aangepast en achteraan uitgebreid met een handweverij door eigenaar Polydoor Lippens (1810-1889), vermaard fysicus en uitvinder, die iets verderop in Kerkstraat nummer 20 woonde. Bewaard, niet gedateerd bouwplan, ondertekend door aannemer Louis Heene.


Herberg

Markt 2 (Eeklo)
Huidig gebouw in kern opklimmend tot begin 19de eeuw, in 1884 ingericht als postkantoor, in de jaren 1930 aangepast tot luxueuze kledingszaak A. Jocqué, onder meer met toegevoegde erker.


Herberg La Plume d'or

Markt 36 (Eeklo)
Sinds 1820 gekend als herberg "La Plume d'or"; op de hoek met het Kerkplein, met oude kern, volgens het kadasterarchief in 1865 samengevoegd met het achterhuis.


Herenhuis in rococostijl

Stationsstraat 4-6 (Eeklo)
Herenhuis in rococostijl van circa 1775, laatst bewoond door dokter A. Meire, in 1917 aangekocht door de "Banque de Gand" en sindsdien ingericht als bankfiliaal.


Hoekhuis

Stationsstraat 2 (Eeklo)
Hoekhuis met de Patersstraat, met oudere kern van één bouwlaag onder mansardedak, volgens het kadasterarchief deels herbouwd in 1883 door de familie Van Damme.


Hoekhuis met winkel

Markt 1 (Eeklo)
Hoekhuis met de Patersstraat, volgens bouwvergunning van 1934. Winkelpand van respectievelijk één travee aan de Markt, één afgeschuinde hoektravee en zeven traveeën in de Patersstraat en twee en een halve bouwlagen onder plat dak.


Huis De Keyser

Kerkstraat 16 (Eeklo)
Woning met oudere kern, met geknikte voorgevel in de noordoosthoek van het Kerkplein, bij het begin van de eigenlijke Kerkstraat.


Huizen van het Rootjen

Markt 18-20 (Eeklo)
Thans twee identieke huizen op kavel 5 van de "nieuwe huizen", verkaveld en in cijnspacht gegeven in 1657-58 op een deel van het kerkhof.


Minderbroederskerk

Markt 27 (Eeklo)
Achterin gelegen voormalige kapel van het minderbroedersklooster of klooster van de paters franciscanen-recolletten, wederopgericht in 1866 op initiatief van Karel Stroo (1793-1873) in zijn woning en tuin aan de zuidzijde van de Markt.


Neoclassicistisch burgerhuis

Kerkplein 6 (Eeklo)
Voormalige stoffenzaak "Huis Marcel De Vreese", nadien café "De Vreze Gods", thans "Den Artist". Oorspronkelijke woning, volgens het kadasterarchief gebouwd door Jean Andries, boutiquier, in 1874.


Neoclassicistisch burgerhuis

Stationsstraat 13 (Eeklo)
Neoclassicistisch burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met behouden gepleisterde en geschilderde bovenverdieping boven een verbouwde winkelpui, opklimmend tot tweede helft van de 19de eeuw.


Parochiekerk Sint-Vincentius

Kerkplein zonder nummer (Eeklo)
Neogotische kerk op de plaats van de vroegere, in 1878 gesloopte parochiekerk, en gebouwd naar de plannen van 1875 van de Gentse architect Modeste De Noyette, uitgevoerd door aannemer Désiré Heysse tussen 1878 en 1883.


Pastorie, later dekenij

Kerkstraat 7 (Eeklo)
Oorspronkelijk verblijf voor de pastoor, volgens de literatuur gebouwd in 1642 door het kerkbestuur op de plaats van een verwoeste hoeve die in 1637 aangekocht werd. Sinds 1878 dekenij.


Stadhuis Eeklo

Markt 34 (Eeklo)
Bij besluit van de Secretaris-generaal van 4 november 1943 beschermd als monument, het belfort werd op 4 december 1999 ingeschreven op de lijst van het Werelderfgoed van de Unesco, samen met 23 belforten in Vlaanderen en 6 in Wallonië.


Stadswoning

Kerkplein 1B (Eeklo)
Rijhuis met oude kern van oorspronkelijk één bouwlaag zichtbaar aan de vlechtingen in de rechter zijpuntgevel, naderhand nog twee maal verhoogd.


Stadswoning

Kerkplein 18 (Eeklo)
Rijhuis, volgens het kadasterarchief in 1932 gebouwd op een deel van het vroegere fabriek van wollen en geweven stoffen, opgericht door de familie L. Baudts-Dobbelaere volgens bouwvergunning van 1870, gesigneerd L. Heene, dat haast de hele zuidzijde van de pleinwand innam.


Stadswoning

Markt 38 (Eeklo)
Rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak met deels behouden rechter zijaandak met vlechtingen van een steiler dak met vier rijen vlieggaten voor duiven. Behouden gepleisterde en witgeschilderde voorgevel boven de recente winkelpui.


Stadswoning Huis van het Rootjen

Markt 30 (Eeklo)
Resterend aangepast huis van de oorspronkelijke tweewoonst gebouwd op kavel 2 van de "nieuwe huizen", verkaveld en in cijnspacht gegeven in 1657-58 op een deel van het kerkhof. Ze werden gebouwd ter hoogte van het stadhuis en vormen de noordelijke begrenzing van de Markt.


Tabakswinkel Fabriek van Tabak en Snuif

Markt 73 (Eeklo)
Tabakswinkel "Fabriek van Tabak en Snuif". Beschermd als monument bij ministerieel besluit van 14.03.2001. Hoekpand met de Sterrestraat, volgens het kadasterarchief in kern daterend uit het begin van de 19de eeuw.


Twee stadswoningen

Kerkstraat 1-3 (Eeklo)
Hoekhuizen met het Kerkplein, volgens de bouwvergunning gebouwd in 1934 naar plannen van architect Ch. Sestig en gebouwd op de plaats van de vroegere woning van de textielfabrikant Baudts.


Twee stadswoningen

Markt 22-24 (Eeklo)
Vrij oorspronkelijk bewaarde huizen op kavel 4 van de "nieuwe huizen", verkaveld en in cijnspacht gegeven in 1657-58 op een deel van het kerkhof. Ze werden gebouwd ter hoogte van het stadhuis en vormen de noordelijke begrenzing van de Markt.


Twee stadswoningen 't Voutje

Markt 26-28 (Eeklo)
Oorspronkelijk een dubbele woning op kavel 3 van de "nieuwe huizen", verkaveld en in cijnspacht gegeven in 1657-58 op een deel van het kerkhof. Ze werden gebouwd ter hoogte van het stadhuis en vormen de noordelijke begrenzing van de Markt.


Winkel

Markt 51 (Eeklo)
Burgerhuis met oude kern opklimmend tot de eerste helft van 19de eeuw met fraaie houten winkelpui in art-nouveaustijl uit de eerste helft van de 20ste eeuw.