Persoon

Dierickx, Léon

ID
6568
URI
https://id.erfgoed.net/personen/6568

Beschrijving

Architect Léon Dierickx, in 1930 afgestudeerd aan het Sint-Lucas van Schaarbeek, was een van de productiefste architecten in Leuven tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw. Het stadsdeel tussen de Naamsestraat en de Parkstraat wordt haast volledig bezet met gebouwen naar zijn ontwerp. Zijn modernistische architectuur is eerder sober getint, aanvankelijk sterk onder invloed van het Nederlandse modernisme met o.a. een typerend gebruik van baksteen, later met de verwerking van meer traditionele elementen. De sobere appartementsgebouwen en rijhuizen van Dierickx zijn in gans Leuven te vinden.

Bron: Robin Engels, The Former Carthusian Monastery in Leuven: Architectural, Archaeological and Historical Research. Part 1. Analysis, thesis R. Lemaire International Centre for Conservation, Leuven, 1999: 175.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis

Dirk Boutslaan 13-15 (Leuven)
In 1932 naar ontwerp van L. Dierickx gebouwde burgerwoning van vier bouwlagen onder een plat dak.


Burgerhuis

Dirk Boutslaan 17 (Leuven)
Burgerwoning van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, opgetrokken in 1931 naar de plannen van L. Dierickx.


Burgerwoning

Pierre Joseph Verhaghenstraat 12 (Leuven)
Burgerwoning uit 1941 naar plannen van architect L. Dierickx met een lijstgevel van drie bouwlagen, opgetrokken in okergele baksteen met geaccentueerde lintvoegen op een hardstenen plint en onder een plat dak.


Classicistische burgerhuizen

Oude Markt 30-31 (Leuven)
Twee in kern tot het derde kwart van de 18de eeuw opklimmende breedhuizen van vier bouwlagen onder een doorlopend kunstleien zadeldak, met oorspronkelijk bepleisterde lijstgevels in classicistische stijl die beide bekroond worden door een gevelbreed fronton met oculus.


Geheel van burgerhuizen

Hendrik Consciencestraat 5-11 (Leuven)
Monumentaal opgevat geheel van vier burgerwoningen, gebouwd op initiatief van aannemer P.A. Dierickx en naar ontwerp van bouwmeester Leo Dierickx tussen 1927 en 1929, sterk beïnvloed door het baksteenmodernisme van de Amsterdamse School.


Groot hoekpand

Constantin Meunierstraat 111, Naamsevest 20 (Leuven)
Groot hoekpand bestaande uit twee rijwoningen van drie bouwlagen, opgetrokken in 1933 uit gele en rode baksteen en blauwe hardsteen naar een ontwerp van architect Leo Dierickx.


Hoekensemble

Redingenstraat 93, Tervuursevest 192-194 (Leuven)
Hoekensemble, bestaande uit een rijwoning en een hoekwoning aan de Tervuursevest en een rijwoning in de Redingenstraat, op initiatief van aannemer P.A. Dierickx en naar ontwerp van L. Dierickx in 1925-26 opgetrokken.


Hoekhuis

Redingenstraat 89-91 (Leuven)
Merkwaardig hoekhuis dat in 1936 door L. Dierickx ontworpen werd in neotraditionele stijl.


Hoekwoning

Gérard Vander Lindenstraat 2 (Leuven)
Burgerwoning opgevat als dubbelhuis in halfopen bebouwing en opgericht in 1935 naar een ontwerp van architect Leo Dierickx.


Hoekwoning in modernistische stijl

Hogeschoolplein 1 (Leuven)
Hoekwoning naar ontwerp van de Leuvense architect Léon Dierickx, in 1938 opgetrokken met een parement van gele baksteen.


Kartuizerij van Terbank en park

Bankstraat 75 (Leuven)
Resten van het voormalige kartuizerklooster uit de 16de eeuw, gerestaureerd in het begin van de 20ste eeuw in opdracht van kanunnik Thiéry.


Klooster van de Dienstmaagden van Maria

Sint-Maartenstraat 42 (Leuven)
Oorspronkelijk een herenhuis met tuin daterend uit 1840, opgetrokken en bewoond door Egide Rosseels, telg van de succesvolle Leuvense tuinarchitectenfamilie.


Leerlooierij Vermast

Raamstraat 20, 34 (Eeklo)
Voormalige leerlooierij Vermast opgericht in 1910 in een nieuwbouw aan de Raamstraat; stopgezet in 1938. Gebouwen aangekocht door de nv Melkindustrie Eeklo en ingericht en uitgebreid als stoomzuivelfabriek Stassano Stabilac, volgens bouwvergunning van 1938 naar ontwerp van architect K. Van Cauwenberghe. Verder uitgebreid in 1948 naar plannen van architect Leo Dierickx.


Melkerij

Brusselsesteenweg 3 (Zemst)
Melkerij, opgericht in 1942 door Frans Jaspers. Het ontwerp was van de hand van architect Léon Dierckx. De Melkerij vormt een sterk beeldbepalend element langsheen de Brusselsesteenweg en getuigt van de belangrijke status van de oprichter die bij de bouw van zijn bedrijf en woning koos voor de heersende modernistische stijl.


Modernistisch burgerhuis

Constantin Meunierstraat 77 (Leuven)
Volgens de plannen van architect Leo Dierickx opgetrokken rijwoning met een modernistische lijstgevel van drie bouwlagen onder een plat dak met stenen dakrand.


Modernistisch burgerhuis

Sint-Lambertusstraat 10 (Leuven)
De burgerwoning in een ingetogen modernistische stijl werd in 1935 gebouwd in opdracht van Dominique Bomans naar een ontwerp van architect Léon Dierickx. De woning is onderaan aan de plint gesigneerd.


Modernistische melkerij

Altenaken 11 (Hoegaarden)
Modernistische melkerij ontworpen door architect Leo Dierickx uit Leuven op 29/08/1941, goedgekeurd door de deputatie 20/10/1942. Op het kadaster geregistreerd in 1943 in eigendom van “Maatschappij Zuivelfabriek Soetemans-Freys”. In 1950 wordt de melkerij volgens het kadaster verkocht en in 1951 komt ze in handen van suikerfabriek Grand Pont.


Stadswoning Die Groote Swaene

Vismarkt 10, 10A (Leuven)
Stadwoning met 19de-eeuwse voorgevel maar mogelijk oudere kern, verbouwde onderbouw met gedeeltelijk bewaard natuurstenen parement.


Stadswoningen

Tervuursevest 246-248 (Leuven)
In 1933 naar een ontwerp van L. Dierickx gebouwde enkelhuizen met een souterrain en twee bouwlagen onder zadeldak, typerend is de deur, schuin geplaatst in een pseudo-portaal en de driezijdige erker.


Stadswoningen

Vaartstraat 141-157 (Leuven)
Rijhuizen en hoekhuis van twee of drie bouwlagen en dito traveeën onder zadelbedaking, daterend uit eind 18de, begin 19de eeuw en aangepast in de loop van de 19de en 20ste eeuw.


Stadswoningen in traditionele stijl

Parkstraat 20-26 (Leuven)
Vermoedelijk tot de 17de eeuw opklimmende rijhuizen in traditionele stijl met doorgaans twee bouwlagen onder één steil zadeldak met aandak, voorzien van muurvlechtingen en schouderstuk.


Stadswoningen ontworpen door F. Vanderperre

Diestsevest 49-53, 57 (Leuven)
Rijhuizen van drie traveeën en in oorsprong twee bouwlagen onder kunstleien zadeldaken, die in 1874 en 1876 door F. Vanderperre werden ontworpen.


Typerend burgerhuis

Constantin Meunierstraat 81 (Leuven)
Typerend burgerhuis van modernistische inslag, van architecten Georges Decock en Leo Dierickx uit 1939.


Winkel- woonhuis

Diestsestraat 139 (Leuven)
Winkel- woonhuis in wederopbouwstijl, ontworpen door architect A. Devos en vergund in 1921. Laatgotisch geïnspireerde gevel met bovenbouw in overstek op korfbogen.


Woon- en handelspand

Goudsbloemstraat 45-47, Sint-Hubertusstraat 10-12 (Leuven)
Woon- en handelspand dat, licht afwijkend van de bouwaanvraag, opgetrokken werd in 1913 en opgevat is als een ruim hoekpand.


Woon- winkelhuis Anno MDCCL

Naamsestraat 32 (Leuven)
Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, met een oudere, vermoedelijk met het aanpalende nummer 30 gedeelde kern en een 1750 gedateerde lijstgevel.


Thema's

Ontwerper van

Brusselsesteenweg

Emile Mathieustraat

Lakenweversstraat

Mechelsestraat

Naamsevest

Parijsstraat

Pierre Joseph Verhaghenstraat

Redingenstraat

Vanden Tymplestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dierickx [online], https://id.erfgoed.net/personen/6568 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.