beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Lange Rei en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 16-02-2015 ID: 5683
De Langerei en Potterierei zijn samen met hun onmiddellijke omgeving beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat tevens het complex van de Duinenabdij, het klooster Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie en de omgeving van het Sasplein met inbegrip van het pakhuizencomplex. De bruggen over de rei zijn eveneens opgenomen in de bescherming als stadsgezicht.
De Lange Rei en omgeving zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:
in casu architectuurhistorische waarde: De bebouwing langs de Lange Rei en omgeving vertoont een grote historische gelaagdheid en vormen belangrijke merktekens in het stedelijk landschap. De gevelwanden langs de Lange Rei, die het resultaat zijn van het bouwen en verbouwen door de eeuwen heen vormen een staalkaart van verschillende architectuurstijlen vanaf de 15de eeuw tot de 20ste eeuw. Hier worden verschillende stijlen goed geïllustreerd zoals onder meer de gotiek, typische 17de-eeuwse trapgevels, barokke architectuur, rococo, classicistische en neoclassicistische architectuur en panden in historiserende stijl waarbij de restauratie, gekend als "Kunstige Herstelling" wordt geïllustreerd. Eveneens zijn er voorbeelden bewaard van historiserende architectuur uit de jaren 1940-1950 waarbij vroegere voorbeelden als illustratie dienden. De jaren 1970 worden geïllustreerd door enkele voorbeelden met typsische vormgeving en materiaalgebruik. De jaren 1980-1990 worden geïllustreerd door de typische invularchitectuur met onder meer postmodernistische kenmerken.
De bebouwing langs de Lange Rei is een getuige van de vele toonaangevende architecten die de omgeving van de Lange Rei een gedaante hebben gegeven. We denken hierbij onder meer aan architect H. Pulinx Jr. die het poortgebouw Langerei nummer 7 in rococostijl heeft ontworpen. Architect Louis Delacenserie drukt zijn stempel op twee opvallende eclectische panden, Langerei nummers 62-63. Architect lsidoor Alleweireldt die vooral bekend was voor de neoclassicistische ontwerpen zoals onder meer bij Potterierei nummer 2. Architect Ch. Dewulf die zijn stempel heeft gedrukt op de historiserende architectuur, onder meer bij het pand Potterierei nummer 74. Architect K. Verschelde speelde een belangrijke rol bij de historiserende restauratie van het hospitaal Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie. Architect E. Timmery realiseerde woonhuizen in neoclassicistische stijl en historiserende stijl.
De Lange Rei met bewaarde kaaimuren, gietijzeren leuningen en zitbanken vormen een authentiek geheel. De originele leuningen, geplaatst in 1887 en 1888 zijn grotendeels bewaard gebleven. Tot op vandaag worden de leuningen en zitbanken nog steeds hermaakt naar origineel model. De kaaimuren zijn gaaf bewaard en zijn ter hoogte van de voormalige pakhuizen opgebouwd uit grote natuurstenen blokken, wat wijst op de ouderdom en de oorspronkelijke havenfunctie ter hoogte van het Dampoortcomplex en Sasplein.
De bruggen zogenaamd de Carmersbrug, de Snaggaerdbrug en de Oliebrug, gebouwd over de Lange Rei zijn kopieën van de bruggen die staan afgebeeld op de kaart van Marcus Gerards van 1562. Ze werden waarheidsgetrouw heropgebouwd circa 1976 met herbruikmateriaal.
De Lange Rei is één van de belangrijkste stadskanalen waarbij de natuurlijke loop van de rivier de Reie nog duidelijk herkenbaar is in de licht kronkelende bedding. Dit is uniek binnen het kanalenstelsel in de Brugse binnenstad.
De Lange Rei vormt binnen het centrum van de stad Brugge een belangrijke lineaire stedelijke structuur en was de toegangsweg van de maritieme handel met Brugge, hierdoor ontwikkelde de stad zich in de Middeleeuwen tot een belangrijke handelsmetropool.
Langsheen de Lange Rei is een heterogene en beeldbepalende bebouwing tot stand gekomen, dit getuigt van de evolutie van de stad ingezet na de aanleg van de tweede omwalling in 1297 waarbij de Reie een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van de stad. Langsheen de Lange Rei vestigden zich belangrijke kloosterorden en liefdadigheidsinstellingen die hun stempel hebben gedrukt op de omgeving en de ontwikkeling van dit stadsdeel. Voorbeelden hiervan zijn het 13deeeuwse hospitaal "Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie", die instond voor de opvang van aankomende zieken en passanten, en de 17de-eeuwse Cisterciënzerabdij Ter Duinen. later (1847) in gebruik als bisschoppelijk Grootseminarie. Deze kloosterorden hebben daarbij ook hun stempel gedrukt op de omgeving, onder meer door het uitbouwen van grotere groene binnenruimten bestaande uit afzonderlijke patiotuinen, parkachtige tuinen, moestuinen en boomgaarden.
De bebouwing langsheen de Lange Rei heeft een evolutie gekend van verschillende functies zoals onder meer commerciële functie, onderwijsfunctie, woonfunctie en verzorgingsfunctie. Hier zijn ook woonhuizen te situeren van belangrijke historische figuren zoals dichter Julius Sabbe (1846-1910) en kunstenaar Flori Van Acker (1858-1940).
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Langerei en Potterierei met omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12420 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.