Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Thielens, Emile

Details

Beschrijving

Emile Thielens droeg in ruime mate bij tot de introductie van de art nouveau bij de Antwerpse liberale burgerij. Na een opleiding aan de academie van Antwerpen (tot 1873) en stage bij F. en L. Baeckelmans werkte hij bij Bilmeyer & Van Riel.

Emile Thielens wordt in 1874 aangeduid als directeur van de technische dienst van de S.A. dus Sud d'Anvers, de maatschappij die instond voor de inrichting van de Antwerpse wijk Het Zuid.

Als opvolger van Ch. Servais in de Antwerpse zoo (vanaf 1892) zette hij de eclectische trant voort, maar o.i.v. decoratieschilder Henri Verbuecken introduceerde hij daar via exotisme en naturalisme al vroeg de art nouveau. Met het moderne zoocomplex met Marmeren Zaal, Museum en Wintertuin en vooral het verdwenen Feestpaleis (1895) verwierven zij grote faam. Tegelijk gaf Thielens diverse paviljoenen zowel neostijlen als vernaculaire exotismen. Vervolgens bouwde hij aan het Koningin Astridplein het café-restaurant Paon Royal (1899) met een interieur van Alban Chambon, en de gebouwen van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde met toegangspaviljoen (1903) waarvoor Verbuecken de interieurs ontwierp. Hierbij profileerde de jonge E. Van Averbeke en J. Van Asperen, met wie hij ook daarbuiten nog samenwerkte, zich als begaafde medewerkers.

Na de art-nouveauperiode paste hij in talrijke huizen binnen en buiten de stad vooral de Louis XVI-stijl toe, die nog steeds geliefd was bij de burgerij en door veel van zijn generatiegenoten werd gebruikt. Zijn kwaliteitsvolle monumentale gebouwen bepaalden het stadsbeeld, bv. op de as station-Groenplaats: van Franse neorenaissance (Imperial Continental as Association, 1898) over neobarok (Banque de Reports, 1906) tot art nouveau (voormalige kiosk en zoocomplex).

  • MACLOT, Petra, 'Thielens, Emile' in Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 2003: 537-538.
  • DE MONT, P., 'Emiel Thielens' in De Bouwgids , 3, 1911: 203-207; 223-227
  • PRIMS L. en DE MEYER R., Het Zuid. Antwerpen 1875-1890, tekst: 50.

Ontwerper van

Batenborch

Grote Markt 58 (Antwerpen)

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Fritz Van Peborgh-Dirickx, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1894. Daarbij bleef de klassieke houten winkelpui met smeedijzeren balkon bewaard, die in 1882 was aangebracht door Jean Dirickx naar een ontwerp door ingenieur-architect Jan Stordiau.

Herenhuis in art-nouveaustijl

Haringrodestraat 73 (Antwerpen)

Herenhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de heer J.C. Muller, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1900.

Koetshuis in art-nouveaustijl

Harmoniestraat 24 (Antwerpen)

Koetshuis en stallingen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1902, met mozaïeken van de decorateur Henri Verbuecken.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Italiëlei 64 (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Georges Stappers-Portielje, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1904. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak.

Natiënhuis, Kantoorgebouw Debenham & Cie

Jordaenskaai 25 (Antwerpen)

Monumentaal kantoorgebouw in neogotische en neotraditionele stijl. Het pand kwam in twee bouwfasen tot stand tussen 1904 en 1911, met nog een laatste uitbreiding in 1946, en incorporeert een fragment van de burchtmuur uit het eerste kwart van de 13de eeuw.

Neoclassicistische stadswoning

Jozef Liesstraat 7 (Antwerpen)

Neoclassicistische stadswoning ontworpen in 1892 door Emile Thielens in opdracht van Madame la Princesse Alexandrienne Santzo, echtgenote van Edmond de Werbrouck de Paris.

Burgerhuis in eclectische stijl

Kardinaal Mercierlei 3 (Antwerpen)

Burgerhuis in klassiek geïnspireerde eclectische stijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1904.

Geheel van neoclassicistische heren- en burgerhuizen

Komedieplaats 12, Komedieplaats 14, Komedieplaats 16 (Antwerpen)

Geheel gevormd door een herenhuis en twee flankerende burgerhuizen in neoclassicistische stijl, opgetrokken in opdracht van de heer L.A. Le Paige, naar een ontwerp door de architect Louis-Auguste Serrure uit 1836. De winkelpui van het linker pand werd in 1898 in opdracht van de weduwe Victor Wouters aangebracht door de architect Emile Thielens. Deze van het rechter pand door de architect Eugène Dieltiëns dateert uit 1909, in opdracht van de heer Cardon.

Toegangsgebouw tot feestzaal dierentuin

Koningin Astridplein 19 (Antwerpen)

Voormalig toegangsgebouw tot de feestzaal van de KMDA van één travee en vier bouwlagen, verhoogd met polygonale lantaarn onder dito leien koepel met nokversiering.

Directeurswoning van de dierentuin

Koningin Astridplein 20 (Antwerpen)

Voormalige directeurswoning van de dierentuin, nu winkelpand van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak met één brede dakkapel.

Vier winkelhuizen horend bij het complex van de dierentuin

Koningin Astridplein 21, Koningin Astridplein 22, Koningin Astridplein 23 (Antwerpen)

Eenheidsbebouwing van vier winkelhuizen met symmetrisch opgebouwde gevelwand van twaalf traveeën en vijf bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met dakkapellen.

Café-restaurant Paon Royal

Koningin Astridplein 24, Koningin Astridplein 25 (Antwerpen)

Café-restaurant Paôn Royal van vijf traveeën en drie bouwlagen onder gebogen zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met zwaar natuurstenen aandak aan zuidzijde, naar ontwerp van Emile Thielens en Emiel Van Averbeke, van 1899.

Dierentuin - Secretariaatsgebouw

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)

Secretariaatsgebouw van de KMDA op hoek Koningin Astridplein-Dierentuin naar ontwerp van Emile Thielens en Emiel Van Averbeke, van 1899; twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak (bitumen), de derde bouwlaag met blinde gevel verlicht door middel van glazen koepel in het dak.

Dierentuin - Inkompartij

Koningin Astridplein 26, Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)

Inkompartij, samengesteld uit twee vierkante paviljoenen en smeedijzeren hekken met vast bovengedeelte in art nouveau naar ontwerp van Emile Thielens en Emiel Van Averbeke, uitgevoerd in 1903 naar licht gewijzigd ontwerp van 1899.

Dierentuin - Zalencomplex

Koningin Astridplein 26, Koningin Astridplein 26, Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)

Links van de inkom bevindt zich het zalencomplex van de KMDA, waarvan het voorgebouw Koningin Astridplein nrs. 18 tot 23 reeds werd beschreven. De gebouwen aan de tuinzijde bevatten onder meer de Marmeren Zaal, het museum en de wintertuin naar ontwerp van Emile Thielens, van 1895-97.

Dierentuin - melkerijgebouw

Koningin Astridplein 26, Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)

Voormalig melkerijgebouw, in 1973 op de benedenverdieping omgevormd tot Planetarium, in vrij geïnterpreteerde neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van Emile Thielens en Emiel Van Averbeke, van 1898.

Dierentuin - Kangoeroe-gebouw

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)

Kangoeroegebouw naar ontwerp van Emile Thielens, van 1898. Langgerekte laagbouw met overdekte buitenkooien, binnenkooien en dienstgang, alles afgedekt met vernieuwd rieten zadeldak. Deels opengewerkte houten dakconstructie, op twee plaatsen verhoogd tot puntgevel. Binnenkooien met voorgevel van ijzerbreuksteen op hoge natuurstenen plint.

Dierentuin - Rhesusapen-paviljoen

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)

Rhesusapengebouw door Emile Thielens, van 1901. Vrijstaand paviljoen met binnenkooi en grotere overdekte buitenkooi onder complexe bedaking (leien) met torentje en dakkapellen.

Dierentuin - Egyptische tempel voor grote Afrikaanse diersoorten

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)

Egyptische tempel, overwegend bestemd voor grote Afrikaanse diersoorten, naar ontwerp van K. Servais, van 1855-56. Het gebouw moest verwijzen naar de streek van herkomst der dieren.

Dierentuin - Neushoorngebouw

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)

Neushoorngebouw, opgericht als stalling voor kamelen; eclectische stijl naar ontwerp van Emile Thielens, van 1890. Vormt nummer 76 van de Ommeganckstraat, zie bakstenen achtergevel aldaar. L-vormig gebouw van anderhalve bouwlaag onder overkragend zadeldak (schubvormige leien) met dakkapellen en uitgewerkte consoles onder dakrand met siermotief.

Dierentuin - Gebouw lama's, guanaco's alpaca's

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)

Gebouw voor lama's, guanaco's en alpaca's naar ontwerp van Emile Thielens, van 1890 en de daarop volgende jaren, afgesloten met blinde muur zijde Ploegstraat; op enkele vereenvoudigingen van het sierschrijnwerk na bleven oorspronkelijke vorm en karakter bewaard.

Dierentuin - Varkensgebouw

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)

Varkensgebouw naar ontwerp van Emile Thielens, van 1890. Gecementeerd bakstenen gebouw onder pannen lessenaarsdak, voorafgegaan door loopparken achter ijzeren hekken.

Dierentuin - Runderengebouw

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)

Runderengebouw in cottagestijl naar ontwerp van Emile Thielens, van 1908-09 (zie tegelpanelen en beschilderde panelen met graffito boven in- en uitgang).

Dierentuin - Panoramapark

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)

Panoramapark ontworpen en uitgevoerd in 1908 onder leiding van Emile Thielens en tuinarchitect L. Blockx. Opgevat als een golvende vallei tussen hoge namaakrotswanden van beton, overspannen door een rustiek uitziende betonnen brug met balustrade in imitatieboomstructuur; bouwwijze volgens systeem Hennebique.

Dierentuin - Vogelpaleis

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)

Uitgestrekt gebouw met oude kern, opklimmend tot 1893 volgens ontwerp van Emile Thielens; grondig verbouwd en uitgebreid, in 1950 onder leiding van René Grosemans. Fraai oorspronkelijk toegangspaviljoen van witte natuursteen, arduin en gele mulotstenen; markerende hoekpilasters en lage attiek met sculpturaal uitgewerkte cartouches.

Dierentuin - Restaurant in neo-Lodewijk XVI-stijl

Koningin Astridplein 26 (Antwerpen)

Restaurant in neo-Lodewijk XVI-stijl, in oorsprong van 1903, naar ontwerp van Emile Thielens, in 1946 verbouwd door René Grosemans en in 1953 door dezelfde architect uitgebreid met kraanvolière zijde station. Witstenen paviljoen van één of anderhalve bouwlaag onder plat dak, voorafgegaan door breed overdekt terras (1953).

Gekoppelde pakhuizen

Korte Brilstraat 3, Korte Brilstraat 5 (Antwerpen)

Geheel van drie pakhuizen die oorspronkelijk hoorden bij het eigendom van de familie Gevers in de Venusstraat, en omstreeks 1980 werden gerenoveerd tot een wooncomplex (Korte Brilstraat 3). Hierbij sluit nog een vierde pakhuis aan (Korte Brilstraat 5) dat oorspronkelijk eveneens deel uitmaakte van de bedrijfsgebouwen Gevers, maar vandaag is afgesplitst.

Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Leysstraat 10 (Antwerpen)

Winkelhuis met halsgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in opdracht van Jos. Servais, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1899.

Winkelhuis in eclectische stijl

Lombardenstraat 2, Lombardenstraat 4 (Antwerpen)

Winkelhuis in eclectische stijl op de hoek van Lombardenstraat en Lombardenvest, gebouwd in opdracht van Edmond Van Steensel, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1889.

Burgerhuis in neorococostijl

Louiza-Marialei 6 (Antwerpen)

Voornaam burgerhuis in neorococostijl gebouwd in opdracht van de tabaksmakelaar Florent Le Voir, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1896. De diepe rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een mansardedak.

Neoclassicistisch burgerhuis

Louizastraat 2 (Antwerpen)

Oorspronkelijk vrijstaand, neoclassicistisch landhuis met flankerende portieken, volgens de bouwaanvraag uit 1849 opgetrokken als eerste bebouwing van de nieuw aangelegde Louizastraat. Tot zijn huidige vorm uitgebreid naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1905.

Meergezinswoning met art-nouveau-inslag

Mechelsesteenweg 47 (Antwerpen)

Meergezinswoning met art-nouveau-inslag, gebouwd in opdracht van de weduwe Leopold Cateaux, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1905. Dit opbrengsteigendom met winkel, behoort tot het latere werk van Emile Thielens, die actief was tot zijn overlijden in 1911.

Herenhuis in eclectische stijl

Mechelsesteenweg 73 (Antwerpen)

Herenhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1890, in de gevel gedateerd 1891. Opdrachtgever was E. Niguet, vermoedelijk uitbater van de chemiserie Niguet Frères gevestigd Huidevettersstraat 2-4.

Banque de Reports, de Fonds Publics et de Dépôts

Meir 48 (Antwerpen)

Monumentaal bankgebouw in beaux-artsstijl, opgetrokken in opdracht van de Banque de Reports, de Fonds Publics et de Dépôts, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1906, voltooid in 1908. Voor de bouw werd de barokke herenwoning van de kunstschilder Gerard Seghers (1591-1651), die van omstreeks 1631 dateerde, gesloopt.

Kantoorgebouw Imperial Continental Gas Association

Meir 58 (Antwerpen)

Kantoorgebouw van de Imperial Continental Gas Association, een ontwerp in neo-François I-stijl door de architect Emile Thielens uit 1897, opgetrokken door de aannemer Godfried Van Bergen in 1898.

Kantoorgebouw Zeller, Villinger & Cie

Minderbroedersrui 11 (Antwerpen)

Kantoorgebouw in neo-Lodewijk XVI-stijl, gebouwd in opdracht van de firma Zeller, Villinger & C°, naar een ontwerp door architect Emile Tielens uit 1907, en uitgebreid in 1911.

Kantoorgebouw Baelde frères

Minderbroedersrui 49 (Antwerpen)

Kantoorgebouw Baelde frères, het wisselagentschap van de broers Eugène en Paulin Baelde. Pand in neoclassicistische stijl dat in twee fasen tot stand kwam: eerste fase (drie rechtse traveeën) naar ontwerp van architect Emile Thielens uit 1889, uitbreiding (twee linker traveeën, pui en interieur) naar ontwerp van architect Joseph Hertogs uit 1920.

Letterenhuis

Minderbroedersstraat 22 (Antwerpen)

Herenhuis met een traditionele, minstens tot de 17de eeuw opklimmende kern, dat tot zijn huidige vorm in rococostijl werd aangepast in het derde kwart van de 18de eeuw. In 1944 verwoest door een V-bom, en in 1953-1959 heropgebouwd als onderdeel van een archief- en museumcomplex door stadsbouwmeester André Fivez.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Molenstraat_AN 75 (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, eind 1865 voor eigen rekening ontworpen door de aannemer-architect Jean Baptist Winders, en in 1866 opgetrokken. Het pand van drie traveeën, werd in opdracht van diens weduwe in 1891 verbouwd door de architect Emile Thielens, en in 1931 door de architect Adolphe Van Coppernolle als eigen praktijkwoning met twee traveeën uitgebreid.

Neoclassicistisch burgerhuis

Paleisstraat 47 (Antwerpen)

Deze burgerwoning in neoclassicistische stijl werd in 1898 ontworpen door architect Emile Thielens voor Edmond Morin. Thielens was een zeer productieve Antwerpse architect, die vooral bekend is om zijn opvallende gebouwen in eclectische en art-nouveaustijl, bijvoorbeeld de gebouwen van de Zoo.

Burgerhuis in eclectische stijl

Peter Benoitstraat 30 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl, oorspronkelijk het rechter pand van een geheel van drie woningen, gebouwd naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1898. Opdrachtgever was de weduwe Auguste Gossen-Van den Wouwer.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Peter Benoitstraat 34 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl, oorspronkelijk het linker pand van een geheel van drie woningen, gebouwd naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1898, mogelijk met medewerking van de architect Emiel Van Averbeke. Opdrachtgever was de weduwe Auguste Gossen-Van den Wouwer.

Burgerhuis in neo-Franserenaissance-stijl

Peter Benoitstraat 36 (Antwerpen)

Burgerhuis in neo-Franserenaissancestijl, onderdeel van een geheel van vijf aanpalende woningen (nummers 36-44), gebouwd in opdracht van mevrouw Albert Thys-Van den Wouwer, naar een ontwerp door Emile Thielens uit 1901. Uiteenlopend van typologie en vormgeving, levert het ensemble een staalkaart van de historiserende en eigentijdse bouwstijlen die de architect tijdens de late fase van zijn loopbaan beheerste.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Peter Benoitstraat 38 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl, onderdeel van een geheel van vijf aanpalende woningen (nummers 36-44), gebouwd in opdracht van mevrouw Albert Thys-Van den Wouwer, naar een ontwerp door Emile Thielens uit 1901. Uiteenlopend van typologie en vormgeving, levert het ensemble een staalkaart van de historiserende en eigentijdse bouwstijlen die de architect tijdens de late fase van zijn loopbaan beheerste.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Peter Benoitstraat 40 (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl, onderdeel van een geheel van vijf aanpalende woningen (nummers 36-44), gebouwd in opdracht van mevrouw Albert Thys-Van den Wouwer, naar een ontwerp door Emile Thielens uit 1901. Uiteenlopend van typologie en vormgeving, levert het ensemble een staalkaart van de historiserende en eigentijdse bouwstijlen die de architect tijdens de late fase van zijn loopbaan beheerste.

Burgerhuis in eclectische stijl

Peter Benoitstraat 42 (Antwerpen)

Burgerhuis in klassiek geïnspireerde eclectische stijl, onderdeel van een geheel van vijf aanpalende woningen (nummers 36-44), gebouwd in opdracht van mevrouw Albert Thys-Van den Wouwer, naar een ontwerp door Emile Thielens uit 1901. Uiteenlopend van typologie en vormgeving, levert het ensemble een staalkaart van de historiserende en eigentijdse bouwstijlen die de architect tijdens de late fase van zijn loopbaan beheerste.

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Peter Benoitstraat 44 (Antwerpen)

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, onderdeel van een geheel van vijf aanpalende woningen (nummers 36-44), gebouwd in opdracht van mevrouw Albert Thys-Van den Wouwer, naar een ontwerp door Emile Thielens uit 1901. Uiteenlopend van typologie en vormgeving, levert het ensemble een staalkaart van de historiserende en eigentijdse bouwstijlen die de architect tijdens de late fase van zijn loopbaan beheerste.

Winkelhuis in art-nouveaustijl

Schermersstraat 24 (Antwerpen)

Winkelhuis in art-nouveaustijl op de hoek van Schermersstraat en Louizastraat, gebouwd in opdracht van Emile Van Migem-Segers, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1905.

Eenheidsbebouwing van vier burgerhuizen

Terlinckstraat 77, Terlinckstraat 79, Terlinckstraat 81, Terlinckstraat 83 (Antwerpen)

Eenheidsbebouwing van vier neoclassicistische enkelhuizen, waarvoor bouwaanvraag van 1898 naar ontwerp van Emile Thielens.

Art nouveau burgerhuis

Terlinckstraat 85 (Antwerpen)

Huis in gevulgariseerde art-nouveaustijl, waarvoor bouwaanvraag van 1903 naar ontwerp van Emile Thielens.

Eclectisch herenhuis

Van Putlei 18 (Antwerpen)

Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Edward Strasser, naar een ontwerp door architect Emile Thielens uit 1910. Strasser was algemeen directeur van de rederij Red Star Line.

Eclectisch herenhuis

Van Putlei 32 (Antwerpen)

Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van James Nurnberg, naar een ontwerp door architect Emile Thielens uit 1911. Kort voor zijn overlijden later dat jaar, realiseerde Thielens een vijftal hotels in de Bosmanslei en de Van Putlei, die tot zijn laatste werken behoren.

Burgerhuis in eclectische stijl

Van Putlei 38 (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van mejuffrouw Anna Thielens, vermoedelijk een verwante van architect Emile Thielens die het pand in 1904 ontwierp. Het gebouw werd in 1932 aangekocht door architect Jos Smolderen, en vervolgens verbouwd en uitgebreid tot zijn privé-woning en architectenbureau.

Hotel Zeller

Van Putlei 41 (Antwerpen)

Voornaam herenhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, dat een ensemble vormt met een gelijkaardige stadsvilla in de Bosmanslei 24. Beide hotels werden op twee aangrenzende percelen opgetrokken, naar een ontwerp van de Duitse architect Paul Schulze-Naumburg uit 1910.

Eclectisch burgerhuis

Van Putlei 51 (Antwerpen)

Resterende helft van een geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van Louis Emile Steinmann, naar een ontwerp door architect Emile Thielens uit 1909. Louis Emile Steinmann (1874-1963), consul van Zwitserland van 1911 tot 1923, was verbonden aan de firma Steinmann & Co.

Geheel van twee eclectische burgerhuizen

Van Schoonbekestraat 26, Van Schoonbekestraat 28 (Antwerpen)

Twee burgerhuizen in eclectische stijl, de linker panden van een geheel van drie woningen, gebouwd naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1896. Opdrachtgever was de koopman Auguste Gossen (Antwerpen, 1837-Antwerpen, 1896), in 1865 gehuwd met Maria Van den Wouwer (°Antwerpen, 1848). Op zijn gronden liet hij in 1894 de Peter Benoitstraat doortrekken.

Burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Van Schoonbekestraat 5, Van Schoonbekestraat 9 (Antwerpen)

Twee voorname burgerhuizen met een gelijkaardig volume, in hun huidige vorm daterend uit het einde van de 19de eeuw.

Opvallend hoekcomplex met de Leuvenstraat

Waalsekaai 21, Waalsekaai 22, Waalsekaai 23 (Antwerpen)

Dit pand werd samen met de twee belendende winkelpanden gebouwd rond 1893 voor rekening van Albert Thys. Het bouwdossier voor dit pand werd ingediend in 1893 door architect Emile Thielens die een ontwerp maakte voor "trois maisons sur le terrain sis à l’angle du Quai Wallon et de la route au chemin de fer".

Gesticht Joostens

Kapellei 133 (Zoersel)

U-vormig gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1903-1905 naar ontwerp van Emile Thielens, gelegen in beboomd domein.

Steenkoolmijn van Beringen: Mijncité van Beverlo

Alfred Habetslaan 2-40, Berkenstraat 1-23, 2-28, Duinenstraat 1-9, 2-8, Dwarsstraat 1-23, 2-16, Hotelstraat 1-9, 2-8, Hovingenstraat 1, 2-12, Kastanjestraat 1-9, 2-20, Klimopstraat 1, 2-24, Koolmijnlaan 337-343, Laan op Vurten 1-135, 2-4, 32-130, Leysestraat 69-111, Lindestraat 1-3, 2-6, Louis Sauvestrelaan 1-67, 2-92, Oosterspeelplein zonder nummer, Plataanstraat 1-7, 2-8, Randstraat 10-20, Rondplein 1-23, Sorbebomenstraat 1-7, 2-14, Spoorwegstraat 1-7, 2-24, Stationkaai 1-59, Stationsstraat 57-111, 84-110, Vossenbergstraat 1-31, Westerspeelplein 2-8, Wilgenstraat 1-21, 2-20 (Beringen)

De mijncité die op het grondgebied van Beverlo werd opgericht ten noorden van de mijnsite van Beringen, vormt de oudste kern van de mijnwerkershuisvesting.

Dierentuin Antwerpen

Koningin Astridplein 20-26 (Antwerpen)

De Dierentuin te Antwerpen, opgericht in 1843, is beschermd als landschap.

Dierentuin Antwerpen

Koningin Astridplein 19-26 (Antwerpen)

De Dierentuin van Antwerpen, opgericht in 1843, is beschermd als monument.

Bankgebouw Banque de Reports: gevel en daken

Meir 48 (Antwerpen)

De bescherming omvat de gevel en aansluitende bedaking van het bankgebouw ontworpen door Emile Thielens.

Kantoorgebouw Imperial Continental Gas Association: gevel en daken

Meir 58 (Antwerpen)

De bescherming omvat de gevel en aansluitende bedaking van het voormalig kantoorgebouw van Imperial Continental Gas Association.

Geheel van neoclassicistische heren- en burgerhuizen

Komedieplaats 12-16 (Antwerpen)

Het herenhuis is beschermd als monument.

Koetshuis en stallingen

Harmoniestraat 24 (Antwerpen)

De bescherming omvat het koetshuis met stallingen gebouwd in 1902 naar ontwerp van Emiel Thielens.

Art nouveau burgerhuis

Peter Benoitstraat 34 (Antwerpen)

De bescherming omvat het burgerhuis, uit 1898 naar ontwerp van Emile Thielens, dat als vroegste voorbeeld van de toepassing van de art-nouveaustijl in Antwerpen geldt.

Art nouveau burgerhuis

Peter Benoitstraat 38 (Antwerpen)

De bescherming omvat het art nouveau burgerhuis uit 1901, dat samen met het aanpalende huis (nummer 40), ontworpen werd door Emiel Thielens.

Art nouveau burgerhuis

Peter Benoitstraat 40 (Antwerpen)

De bescherming omvat het art nouveau burgerhuis uit 1901, dat samen met het aanpalende huis (nummer 38), ontworpen werd door Emiel Thielens.

Dierentuin Antwerpen

Koningin Astridplein 19-26 (Antwerpen)

De Zoo wordt aan de westzijde begrensd door Koningin Astridplein-Pelikaansstraat, waar hij achter het Centraal Station doorloopt, aan de zuidzijde door de Ploegstraat, aan de oostzijde door de westelijke huizenrij van de Ommeganckstraat en aan de noordzijde door de zuidelijke bebouwing van de Carnotstraat.

Neoclassicistische burgerhuizen

Isabellalei_AN 12, Isabellalei_AN 38, Isabellalei_AN 4, Isabellalei_AN 63, Isabellalei_AN 67, Isabellalei_AN 68, Isabellalei_AN 69, Isabellalei_AN 70, Isabellalei_AN 75, Isabellalei_AN 77, Isabellalei_AN 79, Isabellalei_AN 80, Isabellalei_AN 81, Isabellalei_AN 82, Isabellalei_AN 83, Isabellalei_AN 85, Isabellalei_AN 87, Isabellalei_AN 97 (Antwerpen)

Burgerhuizen in necolassicistische stijl door diverse opdrachtgevers, aannemers en architecten opgetrokken tijdens de jaren 1870 en 1880. De rijwoningen met een gevelbreedte van veelal drie of soms vier traveeën, omvatten een souterrain en meestal drie bouwlagen onder zadeldak, of twee bouwlagen onder een mansardedak.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Belgiëlei 31 (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1906. Opdrachtgever was de diamanthandelaar Raphaël Hill Elbaum (1873-1935), geboren in het Russische Sedlez en volgens het vreemdelingenregister naar Antwerpen geëmigreerd vóór zijn 12de levensjaar.

Hotel Villinger

Bosmanslei 24 (Antwerpen)

Voornaam herenhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, dat een ensemble vormt met een gelijkaardige stadsvilla in de Van Putlei 41. Beide hotels werden op twee aangrenzende percelen opgetrokken, in opdracht van de zakenlui Walter Villinger en Emile Zeller, naar een ontwerp van de Duitse architect Paul Schultze-Naumburg uit 1910.

Eclectisch herenhuis

Bosmanslei 26 (Antwerpen)

Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van André Morren, naar een ontwerp van architect Emile Thielens uit 1910. De rijwoning in halfopen bebouwing omvat een souterrain en twee bouwlagen onder een mansardedak (leien).

Burgerhuis in neorenaissancestijl

Brialmontlei 24 (Antwerpen)

Burgerhuis in neorenaissancestijl gebouwd in opdracht van ‘négociant’ Eugène Huybrechts, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1884.

Wooncomplex Joostens-Lemmé

Dambruggestraat 304 (Antwerpen)

Wooncomplex, voortkomend uit twee godshuizen opgericht eind 19de begin 20ste eeuw voor de huisvesting van bejaarde echtparen; toegangs- en dienstgebouwen respectievelijk aan Dambrugge- en Trapstraat.

Standbeeld Frederik de Merode

Frederik de Merodeplein zonder nummer (Antwerpen)

Standbeeld, onthuld in 1905 naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Belgische Onafhankelijkheid. Het monument in klassiek geïnspireerde eclectische stijl, werd ontworpen door de architect Emile Thielens, met een beeldengroep en reliëfs door de beeldhouwer Josuë Dupon.

Coquilhatstraat

Coquilhatstraat (Antwerpen)

De Coquilhatstraat is een rechte straat, deel uitmakend van de oorspronkelijke verkaveling van 1875 van het Zuid. De straat is gelegen tussen de Zwijger- en de Verbondstraat en wordt gekruist door de De Vrièrestraat.

Kronenburgstraat

Kronenburgstraat (Antwerpen)

Gelegen tussen Klooster- en Kasteelpleinstraat, samen met deze laatste de noordoostelijke grens van het Zuidkwartier vormend. De huidige straat is circa 1880 geopend op de gronden van het Kasteelplein.

Nerviërsstraat

Nerviërsstraat (Antwerpen)

Rechte straat tussen de Belgiëlei en de Lamorinièrestraat. De naam verwijst naar het standbeeld van Boduognat, opperhoofd der Nerviërs, dat op 17 augustus 1861 op het rond punt van de Belgiëlei werd onthuld, in de as van de Nerviërsstraat.

Steenkoolmijn van Beringen: Mijncité van Beverlo

Alfred Habetslaan 2-40, Berkenstraat 1-23, 2-28, Duinenstraat 1-9, 2-8, Dwarsstraat 1-23, 2-16, Hotelstraat 1-9, 2-8, Hovingenstraat 1, 2-12, Kastanjestraat 1-9, 2-20, Klimopstraat 1, 2-24, Koolmijnlaan 337-343, Laan op Vurten 1-135, 2-4, 32-130, Leysestraat 69-111, Lindestraat 1-3, 2-6, Louis Sauvestrelaan 1-67, 2-92, Oosterspeelplein zonder nummer, Plataanstraat 1-7, 2-8, Randstraat 10-20, Rondplein 1-23, Sorbebomenstraat 1-7, 2-14, Spoorwegstraat 1-7, 2-24, Stationkaai 1-59, Stationsstraat 57-111, 84-110, Vossenbergstraat 1-31, Westerspeelplein 2-8, Wilgenstraat 1-21, 2-20 (Beringen)

De mijncité die op het grondgebied van Beverlo werd opgericht ten noorden van de mijnsite van Beringen, vormt de oudste kern van de mijnwerkershuisvesting.

Dierentuin Antwerpen

Koningin Astridplein 19-26 (Antwerpen)

De Zoo wordt aan de westzijde begrensd door Koningin Astridplein-Pelikaansstraat, waar hij achter het Centraal Station doorloopt, aan de zuidzijde door de Ploegstraat, aan de oostzijde door de westelijke huizenrij van de Ommeganckstraat en aan de noordzijde door de zuidelijke bebouwing van de Carnotstraat.

Burgerhuis in eclectische stijl

Kardinaal Mercierlei 3, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in klassiek geïnspireerde eclectische stijl, gebouwd naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1904.

Eenheidsbebouwing van vier burgerhuizen

Terlinckstraat 77-83, Antwerpen (Antwerpen)

Eenheidsbebouwing van vier neoclassicistische enkelhuizen, waarvoor bouwaanvraag van 1898 naar ontwerp van Emile Thielens.

Art nouveau burgerhuis

Terlinckstraat 85, Antwerpen (Antwerpen)

Huis in gevulgariseerde art-nouveaustijl, waarvoor bouwaanvraag van 1903 naar ontwerp van Emile Thielens.

Gesticht Joostens

Kapellei 133, Zoersel (Antwerpen)

U-vormig gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1903-1905 naar ontwerp van Emile Thielens, gelegen in beboomd domein.

Opvallend hoekcomplex met de Leuvenstraat

Waalsekaai 21-23, 22, Antwerpen (Antwerpen)

Dit pand werd samen met de twee belendende winkelpanden gebouwd rond 1893 voor rekening van Albert Thys. Het bouwdossier voor dit pand werd ingediend in 1893 door architect Emile Thielens die een ontwerp maakte voor "trois maisons sur le terrain sis à l’angle du Quai Wallon et de la route au chemin de fer".

Eclectisch herenhuis

Bosmanslei 26, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van André Morren, naar een ontwerp van architect Emile Thielens uit 1910. De rijwoning in halfopen bebouwing omvat een souterrain en twee bouwlagen onder een mansardedak (leien).

Burgerhuis in eclectische stijl

Van Putlei 38, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van mejuffrouw Anna Thielens, vermoedelijk een verwante van architect Emile Thielens die het pand in 1904 ontwierp. Het gebouw werd in 1932 aangekocht door architect Jos Smolderen, en vervolgens verbouwd en uitgebreid tot zijn privé-woning en architectenbureau.

Neoclassicistische stadswoning

Jozef Liesstraat 7, Antwerpen (Antwerpen)

Neoclassicistische stadswoning ontworpen in 1892 door Emile Thielens in opdracht van Madame la Princesse Alexandrienne Santzo, echtgenote van Edmond de Werbrouck de Paris.

Kantoorgebouw Zeller, Villinger & Cie

Minderbroedersrui 11, Antwerpen (Antwerpen)

Kantoorgebouw in neo-Lodewijk XVI-stijl, gebouwd in opdracht van de firma Zeller, Villinger & C°, naar een ontwerp door architect Emile Tielens uit 1907, en uitgebreid in 1911.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Italiëlei 64, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van Georges Stappers-Portielje, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1904. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak.

Meergezinswoning met art-nouveau-inslag

Mechelsesteenweg 47, Antwerpen (Antwerpen)

Meergezinswoning met art-nouveau-inslag, gebouwd in opdracht van de weduwe Leopold Cateaux, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1905. Dit opbrengsteigendom met winkel, behoort tot het latere werk van Emile Thielens, die actief was tot zijn overlijden in 1911.

Standbeeld Frederik de Merode

Frederik de Merodeplein zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Standbeeld, onthuld in 1905 naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Belgische Onafhankelijkheid. Het monument in klassiek geïnspireerde eclectische stijl, werd ontworpen door de architect Emile Thielens, met een beeldengroep en reliëfs door de beeldhouwer Josuë Dupon.

Burgerhuis in eclectische stijl

Peter Benoitstraat 42, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in klassiek geïnspireerde eclectische stijl, onderdeel van een geheel van vijf aanpalende woningen (nummers 36-44), gebouwd in opdracht van mevrouw Albert Thys-Van den Wouwer, naar een ontwerp door Emile Thielens uit 1901. Uiteenlopend van typologie en vormgeving, levert het ensemble een staalkaart van de historiserende en eigentijdse bouwstijlen die de architect tijdens de late fase van zijn loopbaan beheerste.

Natiënhuis, Kantoorgebouw Debenham & Cie

Jordaenskaai 25, Antwerpen (Antwerpen)

Monumentaal kantoorgebouw in neogotische en neotraditionele stijl. Het pand kwam in twee bouwfasen tot stand tussen 1904 en 1911, met nog een laatste uitbreiding in 1946, en incorporeert een fragment van de burchtmuur uit het eerste kwart van de 13de eeuw.

Batenborch

Grote Markt 58, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Fritz Van Peborgh-Dirickx, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1894. Daarbij bleef de klassieke houten winkelpui met smeedijzeren balkon bewaard, die in 1882 was aangebracht door Jean Dirickx naar een ontwerp door ingenieur-architect Jan Stordiau.

Geheel van neoclassicistische heren- en burgerhuizen

Komedieplaats 12-16, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel gevormd door een herenhuis en twee flankerende burgerhuizen in neoclassicistische stijl, opgetrokken in opdracht van de heer L.A. Le Paige, naar een ontwerp door de architect Louis-Auguste Serrure uit 1836. De winkelpui van het linker pand werd in 1898 in opdracht van de weduwe Victor Wouters aangebracht door de architect Emile Thielens. Deze van het rechter pand door de architect Eugène Dieltiëns dateert uit 1909, in opdracht van de heer Cardon.

Gekoppelde pakhuizen

Korte Brilstraat 3-5, Antwerpen (Antwerpen)

Geheel van drie pakhuizen die oorspronkelijk hoorden bij het eigendom van de familie Gevers in de Venusstraat, en omstreeks 1980 werden gerenoveerd tot een wooncomplex (Korte Brilstraat 3). Hierbij sluit nog een vierde pakhuis aan (Korte Brilstraat 5) dat oorspronkelijk eveneens deel uitmaakte van de bedrijfsgebouwen Gevers, maar vandaag is afgesplitst.

Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Leysstraat 10, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis met halsgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in opdracht van Jos. Servais, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1899.

Winkelhuis in eclectische stijl

Lombardenstraat 2-4, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in eclectische stijl op de hoek van Lombardenstraat en Lombardenvest, gebouwd in opdracht van Edmond Van Steensel, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1889.

Neoclassicistisch burgerhuis

Louizastraat 2, Antwerpen (Antwerpen)

Oorspronkelijk vrijstaand, neoclassicistisch landhuis met flankerende portieken, volgens de bouwaanvraag uit 1849 opgetrokken als eerste bebouwing van de nieuw aangelegde Louizastraat. Tot zijn huidige vorm uitgebreid naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1905.

Banque de Reports, de Fonds Publics et de Dépôts

Meir 48, Antwerpen (Antwerpen)

Monumentaal bankgebouw in beaux-artsstijl, opgetrokken in opdracht van de Banque de Reports, de Fonds Publics et de Dépôts, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1906, voltooid in 1908. Voor de bouw werd de barokke herenwoning van de kunstschilder Gerard Seghers (1591-1651), die van omstreeks 1631 dateerde, gesloopt.

Kantoorgebouw Imperial Continental Gas Association

Meir 58, Antwerpen (Antwerpen)

Kantoorgebouw van de Imperial Continental Gas Association, een ontwerp in neo-François I-stijl door de architect Emile Thielens uit 1897, opgetrokken door de aannemer Godfried Van Bergen in 1898.

Kantoorgebouw Baelde frères

Minderbroedersrui 49, Antwerpen (Antwerpen)

Kantoorgebouw Baelde frères, het wisselagentschap van de broers Eugène en Paulin Baelde. Pand in neoclassicistische stijl dat in twee fasen tot stand kwam: eerste fase (drie rechtse traveeën) naar ontwerp van architect Emile Thielens uit 1889, uitbreiding (twee linker traveeën, pui en interieur) naar ontwerp van architect Joseph Hertogs uit 1920.

Letterenhuis

Minderbroedersstraat 22, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis met een traditionele, minstens tot de 17de eeuw opklimmende kern, dat tot zijn huidige vorm in rococostijl werd aangepast in het derde kwart van de 18de eeuw. In 1944 verwoest door een V-bom, en in 1953-1959 heropgebouwd als onderdeel van een archief- en museumcomplex door stadsbouwmeester André Fivez.

Winkelhuis in art-nouveaustijl

Schermersstraat 24, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in art-nouveaustijl op de hoek van Schermersstraat en Louizastraat, gebouwd in opdracht van Emile Van Migem-Segers, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1905.

Burgerhuis in beaux-artsstijl

Belgiëlei 31, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in beaux-artsstijl naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1906. Opdrachtgever was de diamanthandelaar Raphaël Hill Elbaum (1873-1935), geboren in het Russische Sedlez en volgens het vreemdelingenregister naar Antwerpen geëmigreerd vóór zijn 12de levensjaar.

Hotel Villinger

Bosmanslei 24, Antwerpen (Antwerpen)

Voornaam herenhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, dat een ensemble vormt met een gelijkaardige stadsvilla in de Van Putlei 41. Beide hotels werden op twee aangrenzende percelen opgetrokken, in opdracht van de zakenlui Walter Villinger en Emile Zeller, naar een ontwerp van de Duitse architect Paul Schultze-Naumburg uit 1910.

Burgerhuis in neorenaissancestijl

Brialmontlei 24, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neorenaissancestijl gebouwd in opdracht van ‘négociant’ Eugène Huybrechts, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1884.

Wooncomplex Joostens-Lemmé

Dambruggestraat 304, Antwerpen (Antwerpen)

Wooncomplex, voortkomend uit twee godshuizen opgericht eind 19de begin 20ste eeuw voor de huisvesting van bejaarde echtparen; toegangs- en dienstgebouwen respectievelijk aan Dambrugge- en Trapstraat.

Herenhuis in art-nouveaustijl

Haringrodestraat 73, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de heer J.C. Muller, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1900.

Koetshuis in art-nouveaustijl

Harmoniestraat 24, Antwerpen (Antwerpen)

Koetshuis en stallingen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1902, met mozaïeken van de decorateur Henri Verbuecken.

Neoclassicistische burgerhuizen

Isabellalei_AN 4, 12, 38, 63, 67-69, 68-70, 75-87, 80-82, 97, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuizen in necolassicistische stijl door diverse opdrachtgevers, aannemers en architecten opgetrokken tijdens de jaren 1870 en 1880. De rijwoningen met een gevelbreedte van veelal drie of soms vier traveeën, omvatten een souterrain en meestal drie bouwlagen onder zadeldak, of twee bouwlagen onder een mansardedak.

Toegangsgebouw tot feestzaal dierentuin

Koningin Astridplein 19, Antwerpen (Antwerpen)

Voormalig toegangsgebouw tot de feestzaal van de KMDA van één travee en vier bouwlagen, verhoogd met polygonale lantaarn onder dito leien koepel met nokversiering.

Directeurswoning van de dierentuin

Koningin Astridplein 20, Antwerpen (Antwerpen)

Voormalige directeurswoning van de dierentuin, nu winkelpand van drie traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak met één brede dakkapel.

Vier winkelhuizen horend bij het complex van de dierentuin

Koningin Astridplein 21-23, 22, Antwerpen (Antwerpen)

Eenheidsbebouwing van vier winkelhuizen met symmetrisch opgebouwde gevelwand van twaalf traveeën en vijf bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met dakkapellen.

Café-restaurant Paon Royal

Koningin Astridplein 24, 25, Antwerpen (Antwerpen)

Café-restaurant Paôn Royal van vijf traveeën en drie bouwlagen onder gebogen zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) met zwaar natuurstenen aandak aan zuidzijde, naar ontwerp van Emile Thielens en Emiel Van Averbeke, van 1899.

Dierentuin - Secretariaatsgebouw

Koningin Astridplein 26, Antwerpen (Antwerpen)

Secretariaatsgebouw van de KMDA op hoek Koningin Astridplein-Dierentuin naar ontwerp van Emile Thielens en Emiel Van Averbeke, van 1899; twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak (bitumen), de derde bouwlaag met blinde gevel verlicht door middel van glazen koepel in het dak.

Dierentuin - Inkompartij

Koningin Astridplein 26, Antwerpen (Antwerpen)

Inkompartij, samengesteld uit twee vierkante paviljoenen en smeedijzeren hekken met vast bovengedeelte in art nouveau naar ontwerp van Emile Thielens en Emiel Van Averbeke, uitgevoerd in 1903 naar licht gewijzigd ontwerp van 1899.

Dierentuin - Zalencomplex

Koningin Astridplein 26, Antwerpen (Antwerpen)

Links van de inkom bevindt zich het zalencomplex van de KMDA, waarvan het voorgebouw Koningin Astridplein nrs. 18 tot 23 reeds werd beschreven. De gebouwen aan de tuinzijde bevatten onder meer de Marmeren Zaal, het museum en de wintertuin naar ontwerp van Emile Thielens, van 1895-97.

Dierentuin - melkerijgebouw

Koningin Astridplein 26, Antwerpen (Antwerpen)

Voormalig melkerijgebouw, in 1973 op de benedenverdieping omgevormd tot Planetarium, in vrij geïnterpreteerde neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van Emile Thielens en Emiel Van Averbeke, van 1898.

Dierentuin - Kangoeroe-gebouw

Koningin Astridplein 26, Antwerpen (Antwerpen)

Kangoeroegebouw naar ontwerp van Emile Thielens, van 1898. Langgerekte laagbouw met overdekte buitenkooien, binnenkooien en dienstgang, alles afgedekt met vernieuwd rieten zadeldak. Deels opengewerkte houten dakconstructie, op twee plaatsen verhoogd tot puntgevel. Binnenkooien met voorgevel van ijzerbreuksteen op hoge natuurstenen plint.

Dierentuin - Rhesusapen-paviljoen

Koningin Astridplein 26, Antwerpen (Antwerpen)

Rhesusapengebouw door Emile Thielens, van 1901. Vrijstaand paviljoen met binnenkooi en grotere overdekte buitenkooi onder complexe bedaking (leien) met torentje en dakkapellen.

Dierentuin - Egyptische tempel voor grote Afrikaanse diersoorten

Koningin Astridplein 26, Antwerpen (Antwerpen)

Egyptische tempel, overwegend bestemd voor grote Afrikaanse diersoorten, naar ontwerp van K. Servais, van 1855-56. Het gebouw moest verwijzen naar de streek van herkomst der dieren.

Dierentuin - Neushoorngebouw

Koningin Astridplein 26, Antwerpen (Antwerpen)

Neushoorngebouw, opgericht als stalling voor kamelen; eclectische stijl naar ontwerp van Emile Thielens, van 1890. Vormt nummer 76 van de Ommeganckstraat, zie bakstenen achtergevel aldaar. L-vormig gebouw van anderhalve bouwlaag onder overkragend zadeldak (schubvormige leien) met dakkapellen en uitgewerkte consoles onder dakrand met siermotief.

Dierentuin - Gebouw lama's, guanaco's alpaca's

Koningin Astridplein 26, Antwerpen (Antwerpen)

Gebouw voor lama's, guanaco's en alpaca's naar ontwerp van Emile Thielens, van 1890 en de daarop volgende jaren, afgesloten met blinde muur zijde Ploegstraat; op enkele vereenvoudigingen van het sierschrijnwerk na bleven oorspronkelijke vorm en karakter bewaard.

Dierentuin - Varkensgebouw

Koningin Astridplein 26, Antwerpen (Antwerpen)

Varkensgebouw naar ontwerp van Emile Thielens, van 1890. Gecementeerd bakstenen gebouw onder pannen lessenaarsdak, voorafgegaan door loopparken achter ijzeren hekken.

Dierentuin - Runderengebouw

Koningin Astridplein 26, Antwerpen (Antwerpen)

Runderengebouw in cottagestijl naar ontwerp van Emile Thielens, van 1908-09 (zie tegelpanelen en beschilderde panelen met graffito boven in- en uitgang).

Dierentuin - Panoramapark

Koningin Astridplein 26, Antwerpen (Antwerpen)

Panoramapark ontworpen en uitgevoerd in 1908 onder leiding van Emile Thielens en tuinarchitect L. Blockx. Opgevat als een golvende vallei tussen hoge namaakrotswanden van beton, overspannen door een rustiek uitziende betonnen brug met balustrade in imitatieboomstructuur; bouwwijze volgens systeem Hennebique.

Dierentuin - Vogelpaleis

Koningin Astridplein 26, Antwerpen (Antwerpen)

Uitgestrekt gebouw met oude kern, opklimmend tot 1893 volgens ontwerp van Emile Thielens; grondig verbouwd en uitgebreid, in 1950 onder leiding van René Grosemans. Fraai oorspronkelijk toegangspaviljoen van witte natuursteen, arduin en gele mulotstenen; markerende hoekpilasters en lage attiek met sculpturaal uitgewerkte cartouches.

Dierentuin - Restaurant in neo-Lodewijk XVI-stijl

Koningin Astridplein 26, Antwerpen (Antwerpen)

Restaurant in neo-Lodewijk XVI-stijl, in oorsprong van 1903, naar ontwerp van Emile Thielens, in 1946 verbouwd door René Grosemans en in 1953 door dezelfde architect uitgebreid met kraanvolière zijde station. Witstenen paviljoen van één of anderhalve bouwlaag onder plat dak, voorafgegaan door breed overdekt terras (1953).

Burgerhuis in neorococostijl

Louiza-Marialei 6, Antwerpen (Antwerpen)

Voornaam burgerhuis in neorococostijl gebouwd in opdracht van de tabaksmakelaar Florent Le Voir, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1896. De diepe rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een mansardedak.

Herenhuis in eclectische stijl

Mechelsesteenweg 73, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1890, in de gevel gedateerd 1891. Opdrachtgever was E. Niguet, vermoedelijk uitbater van de chemiserie Niguet Frères gevestigd Huidevettersstraat 2-4.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Molenstraat_AN 75, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, eind 1865 voor eigen rekening ontworpen door de aannemer-architect Jean Baptist Winders, en in 1866 opgetrokken. Het pand van drie traveeën, werd in opdracht van diens weduwe in 1891 verbouwd door de architect Emile Thielens, en in 1931 door de architect Adolphe Van Coppernolle als eigen praktijkwoning met twee traveeën uitgebreid.

Neoclassicistisch burgerhuis

Paleisstraat 47, Antwerpen (Antwerpen)

Deze burgerwoning in neoclassicistische stijl werd in 1898 ontworpen door architect Emile Thielens voor Edmond Morin. Thielens was een zeer productieve Antwerpse architect, die vooral bekend is om zijn opvallende gebouwen in eclectische en art-nouveaustijl, bijvoorbeeld de gebouwen van de Zoo.

Burgerhuis in eclectische stijl

Peter Benoitstraat 30, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in eclectische stijl, oorspronkelijk het rechter pand van een geheel van drie woningen, gebouwd naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1898. Opdrachtgever was de weduwe Auguste Gossen-Van den Wouwer.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Peter Benoitstraat 34, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl, oorspronkelijk het linker pand van een geheel van drie woningen, gebouwd naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1898, mogelijk met medewerking van de architect Emiel Van Averbeke. Opdrachtgever was de weduwe Auguste Gossen-Van den Wouwer.

Burgerhuis in neo-Franserenaissance-stijl

Peter Benoitstraat 36, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neo-Franserenaissancestijl, onderdeel van een geheel van vijf aanpalende woningen (nummers 36-44), gebouwd in opdracht van mevrouw Albert Thys-Van den Wouwer, naar een ontwerp door Emile Thielens uit 1901. Uiteenlopend van typologie en vormgeving, levert het ensemble een staalkaart van de historiserende en eigentijdse bouwstijlen die de architect tijdens de late fase van zijn loopbaan beheerste.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Peter Benoitstraat 38, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl, onderdeel van een geheel van vijf aanpalende woningen (nummers 36-44), gebouwd in opdracht van mevrouw Albert Thys-Van den Wouwer, naar een ontwerp door Emile Thielens uit 1901. Uiteenlopend van typologie en vormgeving, levert het ensemble een staalkaart van de historiserende en eigentijdse bouwstijlen die de architect tijdens de late fase van zijn loopbaan beheerste.

Burgerhuis in art-nouveaustijl

Peter Benoitstraat 40, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in art-nouveaustijl, onderdeel van een geheel van vijf aanpalende woningen (nummers 36-44), gebouwd in opdracht van mevrouw Albert Thys-Van den Wouwer, naar een ontwerp door Emile Thielens uit 1901. Uiteenlopend van typologie en vormgeving, levert het ensemble een staalkaart van de historiserende en eigentijdse bouwstijlen die de architect tijdens de late fase van zijn loopbaan beheerste.

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Peter Benoitstraat 44, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, onderdeel van een geheel van vijf aanpalende woningen (nummers 36-44), gebouwd in opdracht van mevrouw Albert Thys-Van den Wouwer, naar een ontwerp door Emile Thielens uit 1901. Uiteenlopend van typologie en vormgeving, levert het ensemble een staalkaart van de historiserende en eigentijdse bouwstijlen die de architect tijdens de late fase van zijn loopbaan beheerste.

Hotel Zeller

Van Putlei 41, Antwerpen (Antwerpen)

Voornaam herenhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, dat een ensemble vormt met een gelijkaardige stadsvilla in de Bosmanslei 24. Beide hotels werden op twee aangrenzende percelen opgetrokken, naar een ontwerp van de Duitse architect Paul Schulze-Naumburg uit 1910.

Eclectisch burgerhuis

Van Putlei 51, Antwerpen (Antwerpen)

Resterende helft van een geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van Louis Emile Steinmann, naar een ontwerp door architect Emile Thielens uit 1909. Louis Emile Steinmann (1874-1963), consul van Zwitserland van 1911 tot 1923, was verbonden aan de firma Steinmann & Co.

Eclectisch herenhuis

Van Putlei 18, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Edward Strasser, naar een ontwerp door architect Emile Thielens uit 1910. Strasser was algemeen directeur van de rederij Red Star Line.

Eclectisch herenhuis

Van Putlei 32, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van James Nurnberg, naar een ontwerp door architect Emile Thielens uit 1911. Kort voor zijn overlijden later dat jaar, realiseerde Thielens een vijftal hotels in de Bosmanslei en de Van Putlei, die tot zijn laatste werken behoren.

Burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Van Schoonbekestraat 5, 9, Antwerpen (Antwerpen)

Twee voorname burgerhuizen met een gelijkaardig volume, in hun huidige vorm daterend uit het einde van de 19de eeuw.

Geheel van twee eclectische burgerhuizen

Van Schoonbekestraat 26-28, Antwerpen (Antwerpen)

Twee burgerhuizen in eclectische stijl, de linker panden van een geheel van drie woningen, gebouwd naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1896. Opdrachtgever was de koopman Auguste Gossen (Antwerpen, 1837-Antwerpen, 1896), in 1865 gehuwd met Maria Van den Wouwer (°Antwerpen, 1848). Op zijn gronden liet hij in 1894 de Peter Benoitstraat doortrekken.